Politik i opbrud

Venstre, Socialdemokraterne og DF bør arbejde mere sammen

Politik i opbrud
Foto: Leif Tuxen.

Dansk politik undergår ligesom alle andre dele af samfundslivet hastig forandring.

Disruption, hedder det på engelsk, om de brancher inden for erhvervslivet, der på grund af globaliseringen og digitaliseringen forandres totalt og ofte på kort tid.

Nye politiske partier og nye folkelige bevægelser forandrer det politiske landskab. De traditionelle blokke og fløje er ikke, hvad de har været. Nye partier som Alternativet og Liberal Alliance slog igennem eller blev styrket ved det seneste folketingsvalg, og flere nye partier på højrefløjen står på spring ved næste valg.

Tendensen er international.

I USA er præsidentvalget et konkret eksempel på opbruddet i de traditionelle partistrukturer, og det samme billede tegner sig i næsten alle europæiske lande. Det er spændende, men også en kilde til usikkerhed.

Kontinentalpladerne i den politiske verden forskubber sig, samtidig med at samfundet står foran store udfordringer. Det kalder på ekstraordinære tiltag, og derfor bør de store politiske partier også tænke ekstraordinært nyt.

Måske var det, hvad Socialdemokraternes Mette Frederiksen gjorde, da hun i weekenden indbød Dansk Folkeparti til et tættere samarbejde.

I snæver spin-forstand prøver Socialdemokraternes leder at lokke Dansk Folkeparti ud af blå blok, så den smalle Venstre-regering kan blive væltet. Men man kan heller ikke afvise, at Mette Frederiksen mener, hvad hun siger. Hendes ønske om at bygge bro mellem S og DF må anerkendes.

Socialdemokraterne har bevæget sig langt fra statsminister Poul Nyrup Rasmussens historiske udsagn henvendt til daværende partileder Pia Kjærsgaard i 1999: ”Stuerene, det bliver I aldrig” og til i dag, hvor Socialdemokraterne nærmest prøver at matche Dansk Folkepartis udlændingepolitik, mens Dansk Folkeparti prøver at matche den socialdemokratiske dagsorden på velfærdsområdet.

Et nøgternt blik på de tre store partier herhjemme – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre – tilsiger, at de bør arbejde tættere sammen, og det vil være visionært, hvis de en dag danner regering sammen.

Samfundet står over for udfordringer, der kræver reformer af en sådan størrelse og stabilitet, at de store partier sammen må bære ansvaret.

Indvandringen fordrer et nationalt kompromis, og det samme gør den manglende økonomiske vækst, det tætved kuldsejlede skattesystem, sundhedsvæsenet og de altid voksende offentlige udgifter.

De store partier bør udnytte den spirende ustabilitet i verden omkring og opbruddet i dansk politik til at skabe en ny alliance til gavn for landets økonomi, sikkerhed og stabilitet.

bjer