Politikerhykleri af værste skuffe

Hedensk tempel er vigtigere end stormoské for toppolitikere

Jakob Holm, kronik og debatredaktør Kristeligt Dagblad.
Jakob Holm, kronik og debatredaktør Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen.

”Jeg kunne ikke drømme om at møde op et sted som det, og jeg må sige, at jeg er meget bekymret for de holdninger, der kommer til at trives inden for murene af den moské. Jeg kan kun håbe, at Pet og andre holder øje med, hvad der foregår.”

Sådan sagde Inger Støjberg (V), i dag hele Danmarks integrationsminister, tilbage i juni 2014 i forbindelse med indvielsen af Danmarks første stormoské, da Støjberg i opposition endnu kun var Venstres politiske ordfører.

Mandag den 30. maj 2016 var integrationsministeren så til en indvielse af et andet religiøst bygningsværk, nemlig designer Jim Lyngvilds nye asatempel på Fyn, og her havde ministeren ingen betænkeligheder ved at være med. Hun forestod sågar ”dåben” af templet ved at smadre en flaske ”Thyra-øl” fra Lyngvilds eget bryggeri mod en af templets vægge.

Og Støjberg var ikke den eneste prominente gæst til indvielsen af det hedenske tempel ved Korinth på Fyn. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der heller ikke deltog i indvielsen af stormoskéen, havde også fundet tid i sin sandsynligvis temmelig fulde kalender til at deltage. Som Inger Støjberg havde også Pia Kjærsgaard en rolle at spille ved indvielsen. I bedste royale stil klippede hun nemlig lædersnoren til templet over ved indvielsen.

En dansk muslim må nok undre sig en smule over de to toppolitikeres prioriteringer. Det kan selvfølgelig være, at de to politikere begge har hidtil hemmeligholdte historiske og teologiske interesser, der har drevet dem ud i de samme overvejelser, som Grundtvig havde i sin såkaldte ”asarus”, hvor han forgæves forsøgte at sammentænke asatroen og kristendommen. En tænkning, som kulminerede i det lidt højstemte digt: ”Høje Odin! Hvide Krist, slettet ud er jeres Tvist”.

Denne forklaring virker dog ikke umiddelbart overbevisende, og politikernes tilstedeværelse skyldes nok snarere deres personlige venskab med designeren og modemanden Jim Lyngvild, der ifølge Pia Kjærsgaard er et ”glad og åbent menneske”.

Hvilket slags menneske Jim Lyngvild er privat, skal ikke vurderes i denne sammenhæng, men at han har et mere end anstrengt forhold til kristendommen, tyder følgende citat på: ”Kristendommen er jo det værste, der er sket i danmarkshistorien, den har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler,” skrev den asatroende Lyngvild i et indlæg i BT sidste år.

Hvordan dette citat harmonerer med Danmarks nye lov mod hadprædikanter, må mere juridisk kyndige vurdere, men det anfægter åbenbart ikke en minister i en regering, der ved sin tiltrædelse pointerede, at Danmark er et kristent land.