Præsidentvalg hos den forkerte fjende

Iran ses som den store trussel, mens vi hylder allieret despoti

At gradbøje despoti er ubehageligt. Men øvelsen er svær at komme uden om, når det handler om at skelne mellem forskellige grader af modstandere og tvivlsomme allierede i Mellemøsten.

Op imod 55 millioner iranere gik i går til stemmeurnerne i et præsidentvalg, der langtfra lever op til vestlige standarder for frie valg, men hvis udfald dog i høj grad ventes at påvirke landets fremtidige kurs mellem reformer eller isolation, forsigtig liberalisering eller fortsat fundamentalisme. Ved parlamentsvalget sidste år blev det fra officielt hold i Iran fremhævet som et positivt resultat, at så mange som seks procent af de valgte var kvinder. Kvinder kan opnå høje stillinger i Irans offentlige liv, og kvinder kunne formelt også stille op til præsidentvalget i går. Alle kvindelige kandidater blev dog på forhånd og traditionen tro vraget af landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

USA’s præsident, Donald Trump, har udråbt Iran som den største trussel i Mellemøsten. Han har erklæret sig som modstander af den banebrydende aftale om at begrænse Irans atomprogram, som hans eget land og en række andre stormagter indgik med Iran i 2015. Trump ankommer i dag, samtidig med opgørelsen

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.