Pressen er bedre end sit rygte

Godt, at ny forskning viser, at pressens kvalitet og etik går frem

Erik Bjerager, Chefredaktør på Kristeligt Dagblad, gør status over den nye rapport om dansk journalistik.
Erik Bjerager, Chefredaktør på Kristeligt Dagblad, gør status over den nye rapport om dansk journalistik. Foto: Leif Tuxen.

Når man arbejder i medieverdenen, stilles man bestandigt over for en række dilemmaer. Et af dem, der vedrører vores egen verden og vækker forundring, er dette: På den ene side tilkendegiver et stort flertal af danskere igen og igen i meningsmålinger, at de rangerer journalisters troværdighed på samme lave niveau som bilforhandlere, ejendomsmæglere - og politikere. Samtidig vokser danskernes forbrug af medier, og køen foran de tre journalistuddannelser er alenlang.

Men hvorfor bruger danskerne stadig mere tid på medier, når de ikke har tillid til de journalister, der laver indholdet? Og hvorfor vil så mange unge gerne ind i en profession, der tilsyneladende ikke påkalder sig respekt?

Måske er svaret, at de få presseskandaler, hvor et medie virkelig træder ved siden af, på urimelig vis kommer til at farve hele pressen. Se og Hør-skandalen er et historisk groft eksempel, men ikke mindst tabloidpressens fejltrin har igennem årene været med til at give hele pressen et dårligt rygte, selvom danskerne ufortrødent har læst, set og hørt medierne.

Heldigvis foreligger der nu to nye videnskabelige undersøgelser, der viser, at både kvaliteten af pressen og det etiske niveau er stigende. Og det er ikke fra noget nulpunkt.

Sammenligner man ydermere dansk presse med udlandet, er det en påstand, at både det etiske og indholdsmæssige niveau herhjemme er højt. Det betyder ikke, at pressen kan hvile på laurbærrene. Arbejdet med at højne den journalistiske kvalitet og etik er en aldrig afsluttet bestræbelse. Især for de digitale medier kører nyhedsmøllen så hurtigt, at kvaliteten og dermed ofte også etikken ikke kan følge med.

Men overordnet set er pressens etik på rette vej. Trods en eksplosion i antallet af digitale medier indberettes der ikke flere sager for overtrædelse af god presseskik ved Pressenævnet end før. Og den redaktionelle kvalitet oplever samme gode udvikling.

Det skyldes ikke mindst en voksende etisk bevågenhed på langt de fleste store danske medier og en stærk bevidsthed om, at den seriøse del af pressen skal overleve på at lave troværdig og pålidelig journalistik.

Kort sagt: Pressen er - heldigvis - bedre end sit rygte. 

bjer