Prioriter familien og udvis nærvær

Danskerne siger et, men gør noget andet, når det handler om familien

Karin Dahl Hansen er redaktør for Liv & Sjæl.
Karin Dahl Hansen er redaktør for Liv & Sjæl. Foto: Paw Gissel.

Hvis bare folk investerede lige så meget tid og ildhu i deres parforhold og familieliv, som de investerer i jobbet eller nede i fitness-centeret, ville Danmark se anderledes ud.

Sådan lyder det ofte fra psykologer og terapeuter, når de bliver bedt om bud på det høje skilsmissetal, de mange børn og unge, der ikke trives, og de mange, der går ned med stress og depression.

Det er en indlysende sandhed, men konklusionen er ikke så indlysende. Som det fremgik af Kristeligt Dagblad i går, viser en undersøgelse, at 68 procent af de adspurgte synes, familien har størst betydning for deres liv, mens blot fire procent angiver arbejdet. Heldigvis. Men derfra kan man næppe konkludere, at alle hårdtarbejdende mænd og kvinder i dette land - eller deres børn for den sags skyld - ønsker en tilværelse på evig ferie i familiens skød. Der ville nok også hurtigt opstå problemer med den samfundsøkonomiske bæredygtighed i en sådan verden.

Men når tallene er så markante, er der måske alligevel grund til at bremse op og spørge som statsminister Poul Nyrup Rasmus-sen (S) i sin tid: Kan vi ikke gøre det lidt bedre? Ofte får danskerne skudt i skoene af blandt andre internationale organisationer som OECD, at de har korte arbejdsuger, lange ferie og i øvrigt en længere barselsorlov end de fleste andre borgere i Vesten. Det er sandt. Men det er lige så sandt, at med danske kvinders verdensrekord som erhvervsaktive er den samlede tid, danske familier lægger uden for hjemmet blandt de højeste i verden. Med andre ord arbejder hr. og fru Jensen tilsammen mere end den tyske familie, hvor far nok arbejder mere end 37 timer om ugen, men mor er på deltid eller hjemmegående. Og det er i sidste ende det, der betyder noget for blandt andet børn og unges trivsel, stressniveauet i ulvetimen og nok også kvaliteten af parforholdet.

Der er imidlertid intet, der tyder på, at danske kvinder i nævneværdigt omfang gør som tyske - tværtimod - eller at arbejdsugen generelt afkortes, og derfor er der god grund til at tage debatten om, hvordan man så indretter sig under de givne omstændigheder. For nogle kan deltid i en periode være løsningen, mens et fleksibelt arbejde med mulighed for hjemmearbejdsdage og aftenarbejde kan være svaret for andre. Og så er det vigtigt, at man i den enkelte familie skaber rum for nærvær og indimellem slukker for tv, computer og telefon. I undersøgelser svarer børn og unge, at de savner tid sammen med mor og far - ikke sammen med computeren. Og tager man dem på ordet, bør forældrene drosle ned på de tre daglige tv-timer, lægge telefonen fra sig og investere tid med familien. Dermed prioriteres den lidt mere i forhold til den vigtighed, mange angiver, at den har.

kdh