Uvidende kritik af ministers tro

Der ligger en ærkedansk provinsialisme bag kritikken af Esben Lunde Larsen (V). Videnskab og tro er ikke hinandens modsætninger

Jeppe Duvå, nyhedschef og medlem af redaktionsledelsen.
Jeppe Duvå, nyhedschef og medlem af redaktionsledelsen.

Danmark har fået en ny uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), der har påkaldt sig umådelig vrede ved at svare på nogle spørgsmål om sin tro.

Esben Lunde Larsen er kristen, og direkte adspurgt af Morgenavisen Jyllands-Posten svarede han i fredags, at der for ham aldrig har været nogen modsætning mellem videnskab og tro.

Det har han fuldstændig ret i, at der ikke er. Derudover bekendte han nogle kristne standpunkter i vendinger, som i andre dele af verden nærmest ville blive betragtet som spage.

Det har dog ikke forhindret en reaktion imod ministeren, der alene kan bunde i dyb uvidenhed og en ubehagelig intolerance. 

Kritikere har frakendt ham al egnethed som minister med argumenter, ingen pæne mennesker ville drømme om at bruge imod ham, hvis han eksempelvis havde erklæret sig som muslim, buddhist eller jøde.

Bag kritikken ligger en desværre ærkedansk provinsialisme, der intet aner om, at langt hovedparten af verdenshistoriens største videnskabsmænd har været dybt troende.