Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Leder

Præster har ikke samme religionsfrihed som andre

Jakob Holm, kronik og debatredaktør Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen

Folk må tro, hvad de vil, men det gælder ikke præster, hvis folkekirken fortsat vil tages alvorligt, skriver debatredaktør Jakob Holm

”Vi præster sidder ikke inde med sandheden.”

Sådan sagde Annette Berg, sognepræst i Vig i Nordvestsjælland, i et interview i går i Kristeligt Dagblad, hvor hun gav klart udtryk for det kontroversielle synspunkt, at man sagtens kan tro på reinkarnation som præst i den danske folkekirke.

Hvad hun ellers tror på, var knap så klart i interviewet, hvor hun i en og samme sætning bekendtgjorde, at hun tror på kødets opstandelse, men ikke vil afvise, at sjælen lever videre, og at vi måske kan leve videre i en ny krop.

Om kødets opstandelse så bliver uden sjæl, der måske lever i en ny krop, står hen i det absolut uvisse i interviewet med pastor Berg.

Annette Berg præsenterede sit for en evangelisk-luthersk præst besynderligt positive syn på reinkarnation på en regional tv-station i sidste uge, og sagen er nu endt på Roskilde-biskoppens bord.

Annette Berg skal derfor inden længe til teologisk-kammeratlig samtale hos biskoppen, og der bliver så absolut en del at tale om.

Samtalen kunne meget passende indledes med en snak om det præsteløfte, som Annette Berg må have afgivet i forbindelse med sin ordination som præst i folkekirken.

Her lover man blandt andet at forkynde det kristne evangelium ”rent og purt” og bekæmpe ”lærdomme, som strider mod folkekirkens trosbekendelse.”

Den klassiske lære om reinkarnation fra hinduismen strider helt klart mod folkekirkens trosbekendelse. Det er en lære om sjælevandring og genfødsler, som mennesket faktisk straffes med. Sjælen, der på ubibelsk vis er helt adskilt fra kroppen, vandrer fra krop til krop i en uendelig række af genfødsler, og da kæden af genfødsler anses for en lidelse, er det ultimative mål at bryde ud af kredsløbet og gøre sig helt fri af denne verden.

Hvis læren om reinkarnation er sand, er det centrale kristne dogme om opstandelse falsk. Opstandelsen er en engangsbegivenhed i kristendommen, og det hele bliver temmelig meningsløst, hvis vi alle opstår igen og igen i en uendelighed. Den kristne tro på kødets opstandelse lader sig ganske enkelt ikke forene med troen på reinkarnation.

Interviewet med Annette Berg gør det klart, at hun ikke er rendyrket hinduist med sin store interesse for også healing og auralæsning. Hendes tro er tilsyneladende sammensat af udvalgte elementer fra det religiøse supermarked, som mange mennesker bruger i en narcissistisk tid, hvor tanker om selvet og egen udødelighed har langt mere appel end tanken om arvesynd.

Folk må tro, hvad de vil, men det gælder ikke præster, hvis folkekirken fortsat vil tages alvorligt. 

DEBAT: Hvad mener du? Deltag i debatten på Facebook ved at trykke på "kommenter" 

Kritikken er haglet ned over en præst i folkekirken, fordi hun har sagt, at reinkarnation og kristendom sagtens kan forenes. Hvad er egentlig problemet?

Posted by Kristeligt Dagblad on Tuesday, November 3, 2015