Prøv avisen
Leder

Rejs op dit hoved, al kristenhed

Kirkelig blufærdighed bunder dybere end i organisationskultur

Kan man være flov over at arbejde i en kirkelig organisation? Det kan man nok, hvis den har gjort noget i offentlighedens øjne pinligt, men sådan forholder det sig heldigvis ikke med de fleste af den slags organisationer her i landet. Tværtimod. Danmark er beriget med mange organisationer, skoler og virksomheder, som mere eller mindre direkte er knyttet til kirke og kristendom, og som ikke har meget at skamme sig over. Det gælder for eksempel Folkekirkens Nødhjælp. Den har som beskrevet i dagens avis i længere tid arbejdet bevidst med at få sine medarbejdere til at vedgå det kristne værdigrundlag. Ifølge generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen har det knebet for nogle af de 150 medarbejdere. Til familiefester har nogle af dem åbenbart følt det nødvendigt at undskylde sig med, at de da ikke var ”meget kristne”.

Det er al ære værd, at Folkekirkens Nødhjælp har taget fat på den proces. Underliggende rejser det dog spørgsmålet om, hvordan ansatte i en kirkelig organisation kan være flove over at have med det kirkelige at gøre?

Næppe mange medarbejdere i den type organisationer her i landet har ikke af og til prøvet at møde himmelvendte øjne, forundrede spørgsmål eller bare et hurtigt skift til nyt emne, når de har fortalt venner eller bekendte om deres arbejdsplads. Det kan både være fra mennesker helt uden kirkelig tilknytning og fra folkekirkemedlemmer, som måske kommer i kirken ved højtider. Det illustrerer, at blufærdigheden over for kristendommen bunder dybere end i en bestemt kirkelig organisations kultur. Det ligner mest en grundskade på den danske folkesjæl.

Sig ord som ”hellig”, ”frelse”, ”barmhjertig” eller ”from” højt, og mange vil opfatte det som mere provokerende end selv de værste bandeord. Hvis ordene da overhovedet giver mening mere. Derfor arbejder mange organisationer på at kommunikere mere tidssvarende. Nogle gange tyer man til selvironien, som når Frelsens Hær til jul reklamerer med sloganet ”hit med pengene, eller vi synger”. Folkekirkens Nødhjælp har tidligere slået sig op på, at den ”tror på et liv før døden”. Nu tolker den så det kristne værdi-grundlag med ord som ”næstekærlighed”, ”medmenneskelig”, ”handlekraftig”, ”ansvarlig” og ”respektfuld”, og så har den da i hvert fald ikke sagt for meget. Men måske for lidt.

Tro og kristendom defineres af mere end banale plusord, og man må forvente, at det samme gælder for et kristent værdigrundlag. Som flere eksperter peger på, ligner det et bredere problem, at kirkelige organisationer herhjemme har udvandet deres kristne fundament. Men de må nu godt være klare i spyttet. De må godt løfte hovedet, som Grundtvig skrev i salmen ”Rejs op dit hoved, al kristenhed”. Det kolliderer formentlig med den dominerende tese om at gemme kristendommen væk i det private rum, men der er stadig ingen grund til at skamme sig over evangeliet. Nå, der kom et provokerende ord mere.