Kristeligt Dagblad mener: Ekstra Bladet tager rigtig beslutning – men giver tynd forklaring

Ekstra Bladet løb tør for argumenter for massageannoncer

Som en anden Don Quijote har Ekstra Bladet i årevis kæmpet med fynd og klem mod de mange, der kritiserede avisen og dens ejere i mediehuset JP/Politikens Hus for at tjene penge på prostitution via de massageannoncer, man har kunnet finde bagest i avisen og på mediehusets hjemmesider escortguide.dk og side6.dk.

Prostitution er et lovligt erhverv, og derfor ville man ikke ”løbe rundt og lege politibetjente”, har avisens chefredaktør Poul Madsen sagt så sent som i december sidste år. Ja, massageannoncerne var nærmest at betragte som en institution, har det lydt – uden at der dog blev taget stilling til det gavnlige ved denne ”institution”.

Men onsdag kunne Poul Madsen så meddele, at han ud over sin egen afsked med avisen også har aftalt med bestyrelsen, at man nu dropper massageannoncerne, både i avisen og på nettet. Det var faktisk et ønske, han havde haft i årevis, kunne man forstå – trods de modsatrettede udtalelser, som faldt for kun tre måneder siden.

I medierne optræder af og til kvinder, som fortæller, hvordan de trives med et liv som prostituerede. Men bag disse få historier gemmer sig tusinder af andre kvinder, der kan fortælle om misbrug og overgreb, om at bedøve sig ud af hverdagen med stoffer og om at miste følelsen med sig selv, når man år efter år er reduceret til en krop, som andre mennesker udnytter på til tider ekstremt nedværdigende og umenneskelig vis.

Alt dette har Ekstra Bladet naturligvis også været opmærksom på, uden dog at tage konsekvenserne af, hvordan avisen og mediehuset selv formidlede kontakt til de prostituerede. Så når Poul Madsen og JP/Politikens Hus nu ændrer holdning, skyldes det jo ikke, at man har fået ny viden om prostitutionens ulyksalige konsekvenser, men nærmere, at man er blevet overhalet af virkeligheden. For er der ét punkt, hvor Poul Madsen har helt ret, er det, at tiden er løbet fra, at man som virksomhed ansvarsfrit kan annoncere for prostitution.

I årtier har Ekstra Bladet profileret sig som den frække dreng i klassen. Men drenge bliver jo også ældre, og spørgsmålet er, om ikke Ekstra Bladet med sine massageannoncer er endt som den lumre onkel, der ser det som opretholdelse af en tradition, når han til familiefesten klapper tilfældige kvinder bag i.

Denne kultur har dog heldigvis haft sin udløbstid, og det gælder også internt på Ekstra Bladet, som sidste år blev ramt af en alvorlig MeToo-sag, hvor 46 nuværende og tidligere medarbejdere kunne fortælle om en årelang sexistisk kultur – også under Poul Madsens 14 år som chefredaktør.

Hvor meget af beslutningen om at droppe massageannoncerne, der er Poul Madsens, og hvor meget, der er bestyrelsens, er svært at vide. Men mon ikke, at det også for bestyrelsen efterhånden stod klart, at annoncerne gav gevaldige ridser i lakken på hele koncernen? Eksempelvis har Danske Bank afvist at varetage de indtægter, som JP/Politikens Hus tjente på massageannoncer, fordi risikoen for hvidvask var for stor. Ganske klædeligt har dagbladet Politiken i en større artikelserie dokumenteret, hvordan der bag massageannoncerne ofte kan findes udenlandske kvinder, der lever et miserabelt liv under kummerlige vilkår – og for fleres vedkommende med en mistanke om, at de er blevet handlet og skylder store summer til kriminelle bagmænd.

Ekstra Bladet fortjener ros for at droppe massageannoncerne – og ris for så sent at forstå problemet.