Prøv avisen
Leder

Kristeligt Dagblad mener: Rigtigt at åbne kirker i påsken

Af Johannes Henriksen

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Klogt af regeringen at åbne for ansvarlig påskefejring

”Har vi noget at betyde?”, spørger Grundtvig i påskesalmen ”Påskeblomst! hvad vil du her?”. Svaret er ja, men kun i og med påsken. Kun fordi Kristus stod op af døde og dermed åbenbarede, at vi ikke bare er biologi, som skal glemmes under muld, men et guddommeligt eksperiment af støv og ånd. Kun derfor betyder vi noget.

For den ikke-troende er det muligvis meningsløst, men for den kristne er det selve meningen. Påsken er den begivenhed, kristendommen – og menneskelivets betydning i lyset af Kristus – hviler på.

Nu står påsken foran os, og landets kirker er lukkede. Det har de aldrig været før, men vi ved alle hvorfor. I flere uger har det meste af Danmark og verden været lukket ned, fordi vi under den aktuelle pandemi skal stå sammen ved at holde afstand, som statsministeren klogeligt har formuleret det.

Det gælder ikke mindst større forsamlinger, hvor smitte kan spredes, fra hingstekåringer til koncerter, foredrag og gudstjenester. Både i Sydkorea og Frankrig ved vi, at store religiøse forsamlinger har været anledning til alvorlig smittespredning, og det er derfor helt igennem fornuftigt, at også folkekirken og de øvrige trossamfund herhjemme har været omfattet af forsamlingsforbuddet.

Fordi Danmark har evnet den opgave at stå sammen hver for sig, tyder meget lige nu på, at vi kan påbegynde en gradvis åbning af samfundet i de kommende uger. I påskedagene er supermarkeder og byggemarkeder ekstraordinært længe åbent, de for mange danskere så afgørende genbrugsstationer er genåbnet, ligesom mange butikker også er begyndt at åbne under regulerede forhold.

Det er klogt og rigtigt, at regeringen nu har åbnet for, at folkekirken og trossamfund uden for folkekirken kan fejre påsken på en ansvarlig måde i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger. For også kirken har kun noget at betyde i og med påsken. Og en kirke, som ikke gør alt, hvad der står i dens magt for at holde påske, er en ringe kirke. Danmarks kirker er ikke bare en tilfældig bunke mur- og kampesten, men historiske bygninger, hvis rolle ikke bliver mindre afgørende i en krisetid.

Det er al ære værd, at mange af landets præster har kastet sig over video-gudstjenester via sociale medier, men en påskefejring bør finde sted i landets kirker. Det kan for eksempel ske ved at holde kirkerne åbne i påskedagene, så de af sognets beboere, der måtte ønske det, kan komme der med passende afstand og med de begrænsninger, der i øvrigt gælder for kirkelige handlinger. Kirkegårde og andre udendørs arealer kan også inddrages til sang og gudstjenestelige markeringer. Det skal naturligvis foregå på en måde, så det ikke rummer større smitterisiko end i Silvan eller Fakta.

Det er glædeligt, at vi nu undgår en situation, hvor landets kirker holder dørene lukket, mens danskerne slæber varer hjem fra Bilka og Bygma. En sådan kirke har ikke meget at betyde.