Kristeligt Dagblad mener: Det er hverken sundt eller søvnfremkaldende at være besat af sin egen søvn

Søvn skal ikke handle om at optimere sin ydeevne

Er det et svaghedstegn at sove? Det mente den berømte opfinder af glødepæren, amerikanske Thomas Edison. I 1921 skrev han i sin dagbog: ”Jeg selv har aldrig behøvet mere end fire-fem timers søvn. Jeg drømmer aldrig. Det er ordentlig søvn.”

Edison har dannet skole i især det arbejdsomme Amerika, hvor høj arbejdsmoral og lange arbejdsdage historisk set er et ideal. Hans landsmand og videnskabelige kollega Albert Einstein havde imidlertid det stik modsatte syn på søvn. Han sov efter eget udsagn 10 timer hver nat og understregede i øvrigt altid, at fantasi og kreativitet var de vigtigste årsager til hans skelsættende opdagelser.

Edisons syn på søvn har i årtier været det fremherskende syn på søvn i den vestlige verden. ”You snooze, you loose”, som de siger i USA. ”Man kan sove, når man bliver gammel”, som vi siger herhjemme. Begge dele er forkerte, og vi bevæger os for tiden i retning af Einsteins eksempel. Heldigvis.

Et voksende antal bogtitler om søvn vidner om, at vi er blevet mere opmærksomme på vigtigheden af vores liv på langs. Det er den danske hjerneforsker Birgitte Rahbek Kornum, som nævner eksemplerne med Edison og Einstein i sin nye bog ”Forstå din søvn”, og hun er meget konkret med rådene: Gå i seng i ordentlig tid. Drop kaffe. Forbyd mobiltelefonen i soveværelset. Skriv dagbog inden sengetid.

Noget tyder på, at konkrete råd er nødvendige. Et meget stort antal danskere har svært ved at sove, og får afbrudt søvnen mange gange i nattens løb. Det er et reelt problem, som bør tages alvorligt.

Man skal ikke være hjerneforsker for at fornemme, at det umuligt kan være sundt at begynde og slutte hver dag med mobiltelefonens flimrende billed- og informationskakofoni i hånden, som utallige unge gør, men spørgsmålet er, om de voksne er meget bedre? Er billedet af et kærestepar, der ligger ryg mod ryg i soveværelset med ansigtet oplyst af hver deres iPhone – adskilt og i hver deres verden – et billede af vores tid? I så fald er det på tide at vise solipsismen vintervejen og vende sig mod hinanden igen.

Er problemet med manglende og afbrudt søvn et eksistentielt anliggende, hvor man altid bør håbe på lindring for den enkelte, er det imidlertid også et felt for hårdhjertede interesser. Som beskrevet her i avisen i den aktuelle serie om emnet, er der rift om at komme ind på markedet for søvnløshed. Tech-industrien er stærkt optaget af at udvikle søvn-apps, der kan modvirke de problemer, som andre apps og mobil-epidemien i det hele taget fremelsker, ligesom avancerede instrumenter til måling af søvnen bør blive hvermandseje – håber industrien.

Her er der selvsagt grund til at råbe vagt i gevær. Det er hverken sundt eller søvnfremkaldende at være besat af sin egen søvn eller at være konstant fokuseret på at optimere sin ydeevne. Så hellere følge Einsteins eksempel med masser af søvn og stor fantasi.