Kristeligt Dagblad mener: Stop åndsforladt Grundtvig-mord

S-opgør med grundtvigsk arv er letsindigt og misforstået

Den socialdemokratiske regering er kommet gelinde fra start. Oppositionen ligger i ruiner, statsminister Mette Frederiksen (S) har med dygtighed og en vis portion held indtaget scenen med et par symbolske sejre, de besværlige sager er skubbet videre til de kommende år, og forhandlingerne om årets finanslov skrider planmæssigt fremad.

I det store billede fra Mette Frederiksens og Martin Rossens kontorer på Christiansborg kan det derfor virke som en ubetydelighed, at forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lægger op til at sløjfe de årlige 10 millioner kroner, som finansierer aktiviteterne ved Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet og en digital, kommenteret udgivelse af Grundtvigs samlede værker. Herregud, det gamle fjols.

Men sagen om Grundtvig Centeret er alt andet end en bagatel. Den er derimod udtryk for en letsindig og åndsforladt omgang med den aktuelt største humanistiske forskningssatsning herhjemme, hvis formål er at udbrede kendskabet til den enkeltperson, som har betydet mest for tilblivelsen af det moderne Danmark.

Egentlig er det ubegribeligt, at en statsminister, som bryster sig af en kulturkonservativ og tillidselskende fællesskabs-forståelse, vil lægge navn til et snigmord på en indlysende vigtig forskningssatsning. Men det hænger formentlig sammen med, at den viden om Grundtvigs betydning for det danske samfund, som indtil for nylig var relativt udbredt på Christiansborg, i den grad er blevet en mangelvare i dansk politik.

Men hvis Frederiksen eller forskningsministeren er i tvivl, kan de passende tage fat i deres Christiansborg-kolleger Bertel Haarder (V) og Marianne Jelved (R), som vil kunne forklare, hvorfor det danske velfærds- og tillidssamfunds tilblivelse er uløseligt sammenvævet med Grundtvigs virke og ord.

De kan selvfølgelig også spørge Grundtvig Centeret selv. Men det hører med til historien, at ligeså relevant det er at udgive en samlet, digital Grundtvig-udgave, ligeså mangelfuld har kvaliteten af centerets formidlingsindsats været i lange perioder. De formidlingsmæssige undladelsessynder bør dog ikke få satsningen til at kuldsejle. Men tværtimod anspore til at gøre dette arbejde bedre.

Endelig er der selvfølgelig også den mulighed, at det hele bare er almindelig Christiansborg-fnidder, hvor Socialdemokratiet som led i finanslovsspillet snupper et par lunser fra det radikale kerneland, som Morten Østergaard og Co. efterfølgende kan komme krybende efter for at få tilbage. Noget tilsvarende synes at være på færde i kampen om friskolerne. Det giver S-regeringen mulighed for at sige: ”Nå, kære radikale, hvad vil I så helst have, friskole, Grundtvig-forskning eller penge til børnene på Sjælsmark?”.

Men, kære regering, lad være med at gøre en 20-årig grundforskningsindsats til et politisk spil. Vis, at Danmark har formatet til at udgive de største af vores tænkere og samfundsbyggere. Vis, at I kender jeres egen historie og forstår betydningen af Danmarks historie – også for samtiden.

Vis, at I også er stolte af at leve i et land, hvor få har for meget og færre for lidt.