Kristeligt Dagblad mener: Tiden er inde til at sige stop for endnu mere overvågning

"Big Brother" drømmer videre, og selvom Danmark ikke er et blodigt diktatur som George Orwells Oceanien, bør vi passe på med mere overvågning

”Teleskærmen fungerede samtidig som sender og modtager. Den opfangede enhver lyd, der var højere end en ganske sagte hvisken, og så længe han opholdt sig inden for skærmens synsfelt, kunne han også ses. Det var naturligvis umuligt på noget tidspunkt at vide, om man blev iagttaget. Alle teorier om, hvor tit og efter hvilket system Tankepolitiet gik ind på den enkelte ledning, var og blev det rene gætteri. Det var endog muligt, at de iagttog alle hele tiden.”

Den britiske forfatter George Orwell kunne ikke helt præcist forudse den teknologiske revolution, da han i 1948 skrev sin dystopiske fremtidsroman ”1984”. Men i essensen formulerede han ethvert overvågningssamfunds rædselsfulde perspektiv. At magthaverne i deres iver efter at skabe det perfekte samfund vil overvåge den enkelte borger helt ind i soveværelset for om muligt at kunne ”opløse” alle kriminelle elementer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i et interview med Berlingske fortalt om et nyt initiativ til overvågning, som regeringen offentliggør i dag. Politiet skal have lov til at opsætte yderligere 300 overvågningskameraer i hele landet, ligesom der skal endnu flere kommunale kameraer op på parkeringspladser og gadestrøg. Alle overvågningskameraer, private som offentlige, skal bindes sammen i politiets såkaldte Polcam-register. I ekstraordinære tilfælde skal både politiet og Politiets Efterretningstjeneste have lov til at overtage al tv-overvågning i hele landet i realtid.

Gårsdagens forfærdelige angreb mod en synagoge i Halle i Tyskland minder om, at tiden med terror ikke er forbi, og at det kan være en ulige kamp for politiet. Netop derfor har politiet også den seneste snes år fået mange redskaber til rådighed, herunder nogle, der går til kanten af, hvad man normalt accepterer i et retssamfund.

Målrettet overvågning har efter al sandsynlighed hjulpet politiet med at afværge andre alvorlige forbrydelser, men spørgsmålet er, hvad man får ud af en endnu mere omfattende og generel kameraovervågning af hele samfundet. Tydeligvis kan man ikke skabe det kriminalitets- og terrorfrie samfund. I Storbritannien, hvor overvågningen er meget vildere end her, er der stadig masser af kriminalitet. Effekten af øget overvågning er nok heller ikke en øget tillid, som statsministeren talte varmt om i sin åbningstale i Folketinget forleden, men det modsatte. Kameraer på hvert et gadehjørne minder om, at der er noget, vi skal være bange for. Men trods frygtelige angreb som gårsdagens i Tyskland har vi mindre grund til at frygte kriminalitet end i nogen anden tid i verdenshistorien.

Danmark er heldigvis ikke et blodigt diktatur som George Orwells Oceanien. Det er et åbent og velfungerende demokrati, som vi, som Mette Frederiksen rigtigt siger, skal passe på. Bare ikke med endnu mere overvågning. Tiden er inde til at sige stop for Storebrors fortsatte drøm om at iagttage os alle sammen når som helst og hvor som helst.