Sæt rammer for unges druk

Forældre må gå forrest for at begrænse unges alkoholforbrug

Landets unge går en hård tid i møde. Studenterfester, sommerferie og musikfestivaler vil byde på betragtelige mængder alkohol, og for forældre er der god grund til at blande sig, tilkendegive egne værdier og lave aftaler om, hvor meget der skal indtages. Al forskning viser nemlig, at det har en positiv effekt. De unge hører rent faktisk efter deres forældre; også selvom det ikke umiddelbart virker sådan i første omgang.

Med kampagnen Mere fest. Mindre druk forsøger Sundhedsstyrelsen på sjette år at gøre forældrene det begribeligt, at de har et ansvar for, hvad der foregår på musikfestivaler og festdestinationer i udlandet, også selvom de ikke selv er til stede.

LÆS OGSÅ: Hvis forældre tager stilling til alkohol, drikker unge mindre

Desværre er der mange myter om unges forhold til alkohol, men heldigvis også fakta, der kan tilbagevise myterne. Det er for eksempel ikke i overensstemmelse med virkeligheden, at unge drikker mere, hvis det er forbudt. Tværtimod drikker teenagere mindre, hvis forældrene siger, at de unge først må drikke, når de er 16 år.

Dermed er der også tale om decideret ansvarssvigt, når forældre sætter efterskoleelever af ved festivaler med en sækkevogn og 8-10 rammer tysk dåseøl. Det er curlingforældre, der er faret vild.

Og nej, der er intet galt med at fejre studentereksamen med fest og øl, og der blev også drukket, da de unges forældre rejste på interrail for 30 år siden. Men der er noget galt med mængden, den danske alkoholkultur og en udbredt opdragelsesfilosofi om, at de unge skal gøre deres egne erfaringer med et rusmiddel, der har stor skadevirkning. Risikoen for at komme galt af sted, ende i slagsmål eller dyrke sex, man fortryder, er stor, og jævnligt er der desværre også teenagere, der mister livet på studierejser, skiferier eller køreture på vej hjem fra fest, hvor der er indtaget alt for meget alkohol. Det er alvorlige sager, og de unge fortjener ansvarlige forældre og voksne omkring sig, der tager ansvar og sætter grænser. Der tydeligt signalerer, at det er alt andet end cool at vælte sanseløst beruset rundt i gågaden torsdag, fredag og lørdag aften.

På lang sigt er der imidlertid ingen vej udenom også at se på den kultur, de unge vokser op i. Så længe lærerne betjener fadølshanen til gymnasiefesten og serverer øl for 16-årige, og så længe der rask væk serveres øl og vin til sociale sammenkomster i børnehaver og skoler for forældrene, klinger de voksnes budskab om, at man da sagtens kan have det sjovt uden at drikke, hult.

Ingen kultur er statisk, og gennem årene har befolkningens syn på såvel tobak som spirituskørsel ændret sig markant. Må alkohol blive det næste. kdh