Prøv avisen

Tørklædet i Odense

En læge bør vurderes på faglighed og ikke påklædning

Debatten om religionens rolle og plads i det moderne samfund fylder i disse år meget i de danske medier. I de seneste par uger siden nytår har Kristeligt Dagblad for eksempel dækket fire historier, der alle kan siges at være relateret til dette emne.

Først var der balladen om fadervor i skolerne. Så fulgte debatten om biskoppernes syn på Gazakonflikten. Inden for de seneste par dage er der dukket endnu et par konflikthistorier op, dels om skoler, der ikke længere vil reklamere for folkekirkens minikonfirmandundervisning, dels historien om den kvindelige, muslimske overlæge på Odense Universitetshospital, der bærer tørklæde på arbejde.

Alle fire historier kan ses i lyset af den overordnede samfundsdiskussion om religionens plads i det offentlige rum. Og i alle historierne er religion i defensiven, anfægtet og udfordret af tidsånden med dens fokus på rettighedstænkning og lighedsmageri.

Historien om den kvindelige muslimske læge Gina Al-Farra i Odense kan få hele tørklædedebatten til at blusse op igen, kort tid før Justitsminister Brian Mikkelsen (K) fremsætter sit lovforslag om, at dommere ikke må bære tørklæde. Mikkelsens lovforslag kommer, fordi Domstolsstyrelsen sidste år besluttede, at kvindelige dommere herhjemme godt må bære tørklæde.

I lighed med Domstolsstyrelsen kan ledelsen på Odense Universitetshospital ikke se, hvad problemet med den tørklædeklædte læge egentlig er. Men det kan en kritisk gruppe på foreløbig 12 medarbejdere på hospitalet, der finder tørklædet provokerende og krænkende. Gruppen mener, at religiøse symboler blandt personalet bør udelukkes og gemmes i hospitalets omklædningsrum.

De kritiske medarbejdere får støtte af den kendte debattør og læge Vibeke Manniche, der også er formand for organisationen Kvinder for Frihed. Hun mener ligefrem, at det er noget griseri, at svage patienter intimideres ved, at lægen via sit tørklæde skilter med sin religion.

Som læge burde Vibeke Manniche overveje sin argumentation. Bør en læge ikke først og fremmest vurderes på sine faglige kvalifikationer? Gina Al-Farra har arbejdet som læge i Danmark siden 1995, og hverken hun eller ledelsen på Odense Universitetshospital har nogensinde modtaget en patientklage over hendes tørklæde.

Efter 11. september 2001 og Muhammed-krisen har islam af gode grunde været udsat for kritik. Men kritikken slår lidt for ofte over i islamofobi, og det rimer dårligt med Danmarks tradition for religionsfrihed og forsøget på at få integrationen til lykkes lidt bedre.

holm