Tendenser i lyset af BogForum

En bogsæson på det jævne kulminerer i denne weekend

BogForum er forlængst blevet det hjul, som bogsæsonen drejer sig om, og antallet af nyudkomne bøger er lige nu på sit absolut højeste. Så når messen i dag atter en gang slår dørene op for læseglade danskere, er det ridende på en succes og med berettiget forventning om, at der også i år sættes rekorder i besøgstal og antal arrangementer.

De besøgende i Bella Center vil i de kommende dage blive præsenteret for en meget bred vifte af nye bøger. Alle de kendte former for genrelitteratur – krimier, samtalebøger, fantasybøger, selvbiografier, mad- og livsstilsbøger med mere – er til stede, og skuespillere, kokke og coaches vil sceneoptræde i deres bøgers tjeneste under projektørernes spotlys. Det er bogligt kræmmermarked, når det er bedst, og det er en fortræffelig indgang til bøgernes verden for unge, nye læsere, så man må håbe, at alle de etablerede bogmessefarere husker at tage børn og børnebørn med.

Ser man mere litterært på BogForum, udspiller årets messe sig på baggrund af en sæson, der ikke har bragt de store roman-brag fra hverken ind- eller udland. Efteråret 2016 har ikke åbenbaret dén roman, som alle læsere taler om eller forholder sig til, eller som bringer prosafiktionen nye steder hen. Den litterære debat har heller ikke været rødglødende her i efterårssæsonen, hvor den største palaver ikke engang opstod i Danmark, men i kølvandet på Det Svenske Akademis beslutning om at tildele årets litteraturpris til Bob Dylan. Særligt kvalificeret var debatten nu ikke, for det kom hurtigt til at handle om identitetspolitik og om ”gamle hvide mænd fra vesten”, og ikke om litteratur, og den døde hurtigt ud.

Det er snarere på fagbogs- og debatfronten, at bogen som samtaleemne har rykket i år. Set fra et mediemæssigt perspektiv er det bøger om dronningens syn på indvandring, bz-bevægelsen i København i 1980’erne, karikaturkrisen nok engang og om dansk socialhjælp med Karina Pedersens omdiskuterede ”Helt ude i hampen” som eksempel, der har haft størst gennemslagskraft. Samfundsinteressen fejler tilsyneladende ikke noget, tværtimod.

Men nu er gennemslagskraft og hurtige overskrifter ikke altid der, hvor tidens bogtendenser indfanges og beskrives. Fra det mere usynlige hjørne af bogmarkedet er der, som beskrevet i dagens avis, grøde i almindelige danskeres livsfortællinger. Flere ønsker at meddele sig til familie og venner om livs- og skæbnehistorier. Livsfortællinger er også en tendens på det politiske niveau, hvor en længere række politikere har ladet høre fra sig med selvbiografier og politiske programerklæringer i bogform. Det er stadig den gode gamle papirbog, som landets magtfulde benytter, og bøger om politik og af politikere interesserer læserne.

Det er godt, at høj som lav, bestsellerforfatter og selvudgiver kan mødes under samme tag, som det sker på BogForum. Vi har heldigvis stadig en rig bogkultur i Danmark, og vi værner om den ved både at tage til Bella Center og til de mange andre litterære festivaler rundt om i landet. Og ved at læse og diskutere de mange bøger, der også i 2016 er udkommet i Danmark.