Kristeligt Dagblad mener: Det bedste i danskerne skal kaldes frem nu

Coronakrisen skal løses af værdier, som skal læres og næres

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde det på sin første pressekonference om coronakrisen. Danskerne skal vise samfundssind. Det er blevet gentaget utallige gange siden. I går nævnte finansminister Nicolai Wammen (S), at samfundssind er nødvendigt for at få Danmark igennem krisen.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl sagde det samme. Staten åbner nu den helt store pengekasse for at redde danske virksomheder og danske arbejdspladser. Der kan svindles med pengene. Men lad venligst være. Vis samfundssind.

Ordet er centralt for, hvordan Danmark og alle andre lande skal komme igennem denne krise. En krise, der næsten har udløst undtagelsestilstand. Det danske samfund er stærkt. Erhvervslivet og lønmodtagernes organisationer har leveret deres. Det samme har politikerne og embedsmændene. Og de siger, at de vil levere mere.

Men Danmark kommer ikke igennem krisen uden befolkningens eget bidrag. Samfundssind betyder, at man sætter hensynet til det store fællesskab højere end hensynet til sine egne interesser. Mange gør det allerede. De hjælper de gamle og svage. De hjælper med lektier, med børnepasning og melder sig som frivillige i sundhedssektoren.

Hverdagens problemer har fortonet sig. Danskerne må stå sammen. Det begyndte som en sundhedskrise, der blev til en økonomisk krise, som er blevet til en samfundskrise. Corona smitter ikke kun mennesker.

Samfundssind er et gammelt begreb. På engelsk kan det bedst oversættes til ”public spirit”, fællesskabets ånd. Det handler om ”the common good”, det fælles gode.

Lige siden antikken har filosoffer spekuleret over samfundssindet og under hvilke vilkår, man kan forvente, at mennesker evner og er villige til at sætte hensynet til fællesskabet over hensynet til deres nærmeste og dem selv.

Der er ikke noget klart svar.

En vigtig forudsætning er helt givet, at befolkningen respekterer de ledere og myndigheder, som beder dem udvise samfundssind. Derfor er det også glædeligt, at både regeringen og Folketinget i disse voldsomme og historiske dage evner at handle resolut, overbevisende og i enighed. Budskabet er tydeligt. Politikerne vil redde befolkningen. Som finansministeren selv formulerede det i går ved fremlæggelsen af endnu en økonomisk krisepakke vedtaget af samtlige partier: ”Det er dansk folkestyre, når det er bedst”.

Den politiske enighed og handlekraft skaber tillid, og tillid er et af grundstofferne i befolkningens vilje og evne til at vise samfundssind.

I de seneste årtier er det ikke uselviskheden og samfundssindet, der har vundet frem. Måske tværtimod. Individualismen har gået sin sejrsgang i en tid præget af forkælelse og økonomiske fremskridt. Det er ikke det bedste udgangspunkt for at aktivere samfundssindet.

Samfundssind er ikke bare et instinkt, og det kommer ikke af sig selv. At sætte sig selv til side til fordel for fællesskabet skal tillæres og løbende næres ligesom alle andre gode værdier. Forhåbentlig vil krisen genoplive en ny forståelse for det.

Samfundssind er i familie med begreber som næstekærlighed, hjælpsomhed og generøsitet. Det er nu, der skal tages ansvar, vises omsorg og tages hensyn. Det bedste i danskerne skal kaldes frem.

Der skal trækkes på det kristne arvegods. Det har igennem flere tusinde år lært mennesker, at man skal elske sin næste og ikke være sig selv nok eller nærmest.