Tynde piger og 12-taller

Kravene til pigerne kommer desværre indefra, ikke udefra

Tynde piger og 12-taller
Foto: Iris.

Man har nok haft en formodning, men de nye tal er alligevel overraskende: Op mod en tredjedel af alle landets piger har ifølge Sundhedsstyrelsen et for højt stressniveau. Tidens megen tale om usikre piger, der går i skole, ikke for at opnå indsigt og have det godt, men for at få 12-taller på stribe, har med undersøgelsen fået krop og blod.

De fleste har nok i omgangskredsen en pige, der spiser for lidt eller taler for meget, kort sagt, ikke virker i ligevægt. Det er på tide at adressere problemet, for det stikker dybere end bare til pigerne og deres familier. De er et tidens tegn med betydning for en bred offentlighed.

Derfor gives ingen snuptagsløsninger. Der er tale om et eksistentielt problem, men heri ligger måske også løsningen for de mange unge kvinder med lavt selvværd: De er nemlig ikke alene om deres problemer.

Det er en af samtidens store løgne, at alle skal være unikke og skabe deres egen tilværelse. I virkeligheden ligner de fleste hinanden, og i et homogent samfund som det danske er der ikke de store udsving befolkningsgrupperne imellem. Som en af pigerne i artiklen i dagens avis udtrykker det: Jeg troede, jeg stod alene med mit problem, men i virkeligheden har alle andre også stress. Det kan lyde trist, men rummer også håb.

LÆS OGSÅ:
Piger lider af frygt for at fejle

Ja, der stilles krav til de unge, men der stilles krav alle steder, som Lone Kühlmann rigtigt udtrykker det. Der er intet i vejen med krav, men der er stor forskel på, hvem der stiller kravene. Hvis kravene altid kommer indefra, og de unge piger selv skal formulere karrierevej og identitet, er vejen banet for stress og depression. Men hvis kravene kommer udefra, er presset nemmere at forholde sig til for den enkelte. Det er godt med frihed, men uden rammer bliver friheden svimlende og problematisk, for så har man kun sig selv at bebrejde, hvis alt ikke er perfekt.

Den digitale tidsalder kan heller ikke undgå at påvirke. Rigtige venner findes ikke på Facebook, men er af kød og blod, og de er ligeglade med, hvordan man tager sig ud. Men internettet animerer til iscenesættelse i uhørt grad, og der er intet at sige til, at piger belastes af de konstante krav om at være på og tage sig ud. Selvforglemmelse og det at fare vild var nemmere før i tiden end i dag, hvor overvågningen er total.

Engang fandtes ungdommen ikke. Børn blev voksne i en fart og blev mødt med høje krav. Med opfindelsen af ungdommen og den til tider endeløse teenagetid har den moderne verden introduceret en lang periode, der burde være himmelsk, men ofte er det modsatte. Alle også præsterne, der er eksperter i at vejlede mennesker i livets svære faser har et ansvar for at gøre livet rigere for de stressramte piger og befri dem fra deres egne krav.