USA’s demokrati er under pres

Trumps præsidentskab er ved at udvikle sig skandaløst til skade for USA’s omdømme. Men indtil nu ser det ud til, at demokratiets institutioner, herunder pressen, fungerer
Erik Bjerager

Trumps præsidentskab udvikler sig skandaløst

Det amerikanske demokrati har siden forfatningen fra 1789 været en ledetråd for demokratiets udbredelse i verden.

Franskmanden Alexis de Tocqueville rejste i begejstring over udviklingen til USA i 1831 for at skrive om demokratiet, fordi han bekymrede sig om den udemokratiske udvikling i sit hjemland.

Bogen ”Demokratiet i Amerika” blev et resultat af rejsen, og den har fortsat ikonisk status inden for samfundsvidenskaben. Tocqueville hylder det amerikanske demokrati i al dets kompleksitet med den vigtige magtbegrænsning og den indlejrede afbalancering af samfundsinstitutionerne.

Sådan fungerer det amerikanske demokrati heldigvis fortsat. Verden har brug for demokratiske forbilleder som det amerikanske, og derfor er udviklingen i Donald Trumps forvaltning af præsidentembedet dybt bekymrende. Trump agerer uden for rammerne af et normalt politisk tanke- og handlefelt og opfatter tilsyneladende i en vis forstand USA som en virksomhed, han kan lede med den egenrådighed, hvormed han har styret sin egen. Han fremstår uberegnelig, uvederhæftig og manipulerende.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.