Prøv avisen

Valgmøde på amerikansk

Under Tv-duellen i Denver natten til torsdag kom Mitt Romney bedst fra start. Han overraskede ved energisk og målrettet at gå til angreb på Barack Obamas politik i de forløbne fire år, og trak sit eget program tydeligt frem, mener dagens leder Michael Ehrenreich. Foto: CHIP SOMODEVILLA Denmark

Den første tv-debat blev et frikvarter fra valgkampens giftigheder

I en tidsalder, hvor politikere kritiseres for manglende substans og for at lade sig dirigere af spindoktorer, var det en positiv oplevelse at følge tv-debatten mellem præsident Barack Obama og hans udfordrer Mitt Romney.

Debatten var befriende renset for personlige giftigheder, slag under bæltestedet og laveste fællesnævner.

De to kandidater duellerede på politisk indhold i en debat, der tog udgangspunkt i USAs økonomiske problemer og gled over i vidt forskellige visioner for landet.

LÆS OGSÅ: Da kandidaterne kom til Denver

De stod politisk-ideologisk meget skarpt over for hinanden, og det kom tydeligt frem i løbet af halvanden time, der udviklede sig til et idépolitisk opgør, man godt kan lære af mange steder.

Demokraten Obama anser statsmagten og den offentlige sektor i det hele taget som en væsentlig partner til at skabe ny vækst og som omdrejningspunkt for en vis økonomisk udligning mellem forskellige grupper i befolkningen.

Republikaneren Romney ser det nøjagtig modsat. Han betragter det offentlige som en forhindring for markedskræfterne og den fri foretagsomhed, der som udgangspunkt skal reguleres så lidt som muligt.

De amerikanske vælgere står med andre ord over for et meget klart valg mellem repræsentanter for to forskellige samfundsmodeller. Kløften har formentlig ikke været større på noget tidspunkt i de sidste 25 år.

Bagsiden af medaljen er, at denne polarisering stiller enorme krav til viljen til kompromis, når valget er overstået, og arbejdet begynder med at finde varige løsninger på USAs mest fundamentale økonomiske problemer. Dette har man indtil nu ikke været i stand til.

Ikke alt er fryd og gammen i amerikansk politik. Det politiske system kritiseres ofte og med rette for pengenes enorme indflydelse, for at være inficeret af lobbyisme og for at skabe en fremmedgørelse, der udmønter sig i alt for lave stemmeprocenter.

Valgkampene lader også en del tilbage at ønske. Årets præsidentvalgkamp har været for meget præget af personangreb og tilsværtninger af modstanderen, og ingen af de to kandidater har såmænd noget at lade hinanden høre i denne forbindelse.

I dette klima blev den første tv-debat et frikvarter. Duellen efterfølges af to mere, endnu én om indenrigspolitik formentlig med betydelige værdipolitiske elementer og en afsluttende debat om udenrigspolitik.

Mitt Romney kom bedst fra start. Han overraskede ved energisk og målrettet at gå til angreb på Obamas politik i de forløbne fire år, og han trak sit eget program tydeligt frem, mens præsidenten også noget overraskende virkede tøvende, usikker og alt andet end veloplagt.

Men intet er afgjort, og det er for tidligt at afgøre, om debatten flytter stemmer i stort tal. I 2004 var der mange, der mente, at demokraten John Kerry vandt samtlige tre tv-debatter, men han endte med at tabe til George W. Bush. Lige nu er der stadig en måned til valgdagen.