Verden er blevet et bedre sted

Årets studenter skal ud i verden. Den er en positiv overraskelse

Studenterhuerne er i denne uge blev sat på hovederne af mere end 50.000 danske studenter. Sammen med jævnaldrende fra andre uddannelser har de sluttet et vigtigt kapitel i deres ungdomsliv. Foran dem ligger sabbatår, videregående uddannelser og vigtige livsvalg. De skal ud i en verden, mere broget, forarmet og konliktfyldt end før. En verden, der går mod det værre. Eller gør den?

Det negative billede er udbredt, men ikke hele sandheden. Den verden, som nu ligger foran de mange unge mennesker, ser bedre ud, end de fleste tænker og forestiller sig. Den mest sælgende faglitterære bog i disse måneder handler om netop det. Af gode grunde anbefales den som netop studentergave, for hvad er et bedre budskab at give studenterne end et opgør med et pessimistisk verdensyn? For verden har det bedre, end medierne og de fleste mennesker går rundt og tror. Det ser slet ikke så sort ud. Der er håb og muligheder derude, ja, der er masser af håb og muligheder.

Forfatteren til ”Factfulness”, som bogen hedder, er den nu afdøde svenske læge og statistikekspert Hans Rosling, der sammen med sin søn og svigerdatter igennem en del år har arbejdet for at ændre på folks uvidenhed om verden med facts. Deraf bogens navn, som er en sammentrækning af de to engelske ord ”facts” og ”faithfulness”factfulness er at være tro mod facts.

En række videoforedrag med Hans Rosling på YouTube har igennem årene tiltrukket millioner af interesserede, og bogen er af den amerikanske techguru Bill Gates blevet betegnet som en af de vigtigste, han har læst.

Bogens budskab er, at alt for mange mennesker forlader sig på en fordomsfuld viden om verdens tilstand. De er blandt andet drevet af et grundlæggende menneskeligt frygt- og negativitetsinstinkt, der får dem til at se verden i et forkert lys. Det instinkt suppleres af medier, der er drevet af en dramatiserende virkelighedsforståelse med fokus på det negative. Flertallet i mange befolkninger siger i meningsmålinger, at verden bliver et værre sted at være, selvom det modsatte er tilfældet.

Hans Rosling, som indtil sin død for nylig holdt foredrag kloden rundt, var kendt for at lave meningsmålinger blandt sine tilhørere – herunder også verdens ledende politikere og nobelpristagere – som viste, at chimpanser, der har foretaget de samme afstemninger, svarer mere rigtigt på, hvordan verden rent faktisk ser ud.

Og sådan ser den ud: Børn over hele kloden går næsten alle steder i skole. Næsten alle bliver vaccineret. Flere bliver reddet for sygdomme, og de fleste lever længere. Aldrig før er så få mennesker døde i krig eller af ulykker. Den ekstreme fattigdom er på hastig retur. Næsten alle bliver rigere. Set i det lange lys breder demokratiet sig. Bogen bortforklarer ikke verdens reelle problemer, og der findes globale udfordringer, som knap behandles. Men dens ærinde er at gøre opmærksom på, at den negativisme, som former mange menneskers verdensbillede, skaber modløshed, mens facts og viden kan indgyde både mod og håb til at løse verdens reelle problemer.

Det er et godt budskab at gå ud i verden med. Lad ikke frygten, pessimismen og modløsheden dominere og slet ikke på områder, hvor det er grundløst.

Alle unge – og for den sags skyld også ældre – står med reelle livsspørgsmål, som kan virke lammende. Hvad skal jeg med mit liv? Hvad er meningen?

Men når det gælder verden derude, er den blevet et bedre sted at leve for langt de fleste. Gå derfor ud i den opfyldt af håb og mod og lev ansvarlige liv.