Verden har brug for flere helte

Lad redningsaktion i Thailand kalde det gode frem

Europa er i opbrud. Krisen med migranter er uløst. Det transatlantiske samarbejde slår gnister. Ikke desto mindre er det en redningsaktion i Thailand, som påkalder sig opmærksomheden både herhjemme og i store dele af verden.

Lige fra de første meldinger nåede mediefladen om de 12 drenge og deres fodboldtræner, der var indespærret fire kilometer inde i et oversvømmet system af grotter, til disse dages dramatiske redningsindsats har den thailandske historie skabt ængstelse, fascination og medfølelse hos millioner af mennesker verden over.

Det hele kan lade sig gøre, fordi den moderne elektroniske kommunikation har gjort verden til en global landsby, hvor borgerne let kan følge, dele og kommentere begivenheder fra den anden side af kloden, som om de fandt sted i baghaven.

Den thailandske redningsaktion rummer desuden alt, hvad der skal til for at forene mennesker på tværs af normale grænseflader.

De 12 drenge er så unge, så ukendte, så uskyldige, at de kun kan omfavnes af sympati. De mennesker, der som den danske dykker Ivan Karadzic risikerer livet for at redde de nødstedte, er så modige og så opofrende i situationen, at de også kun kan mødes med respekt.

Det onde, som både børn og voksne står over for i grotternes grumme gange og grumsede vand, er urkræfter, der hæver sig over normale fjendeskikkelser; det er regnen, det er naturen, det er mørket, det er uforudsigeligheden.

Når kameraerne snurrer, og befolkningerne i verdens lande ser med, er der derfor mere på spil end bare underholdende gys. Det er tilværelsens fundamentale kamp mellem det uhåndterbare onde og håbet om det gode, der udfolder sig. Det er håbløsheden, som møder miraklet. Det er mørket over for lyset. Det er også det uskyldige barns bevægelse mod voksenlivets erfaringer – også af tab.

Det triste i historien er derfor heller ikke, at borgere fra alle dele af verden overser andre og måske mere væsentlige kriser, mens redningsaktionen finder sted. Det ærgerlige er, at hverdagen mangler flere af den slags helte, som bidrager til at løse problemer, som hjælper mennesker i nød, og som tager vare på livet.

Alt for ofte er det kun konflikter og krige, medierne kan rapportere om. Alt for ofte er historien, at folk nøjes med at tage selfies ved ulykkestedet frem for uselvisk at yde hjælp. Alt for ofte er fokus på problemer frem for løsninger.

Måtte redningsaktionen i Thailand række ud over sig selv og redde meget mere end de stakkels børn og deres uheldige træner. Verden har brug for flere helte i hverdagen. Lad de mange kræfter, som nu bruges i grotterne 1000 kilometer nord for Bangkok, blive omsat til konstruktiv inspiration, der kalder det bedste frem i os alle.