Lige nu: Gratis online-højskole indtil kl. 20.00

I kampen mod isolation og kedsomhed under coronakrisen tilbyder Brandbjerg Højskole i dag online-højskole for alle

Arkivfoto fra DRs arrangement "Live fra højskolesangbogen", som blev afholdt den 12. januar 2020.
Arkivfoto fra DRs arrangement "Live fra højskolesangbogen", som blev afholdt den 12. januar 2020. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er ikke utænkeligt, at der lige nu sidder tusindvis af danskere rundt omkring og keder sig. Det vil Brandbjerg Højskole, som ligger tæt på Vejle, gerne være med til at ændre. Her til morgen har højskolen derfor meldt sig ind i kampen af online-tiltag, der skal give adspredelse i denne tid – hvor coronavirussen betyder isolation for mange – med gratis online-højskole, der sendes live på deres Facebookside.

Programmet byder både på dans, højskolesang og en række foredrag, blandt andet om venskab og ensomhed, danske forfatteres krisebevidsthed og national identitet i en krisetid. Bag indslagene står tidligere og nuværende lærere på Brandbjerg Højskole, men også kendte danskere som blandt andre DR-korrespondent Steffen Gram og tidligere ansvarshavende redaktør på Information Georg Metz.

Forstander for Brandbjerg Højskole, Simon Lægsgaard, har allerede selv været på skærmen til morgensamling med sang og fortælling. Han fortæller, at der var omkring 5000 mennesker, som så med. Og at der i alt er 25.000, som har set Facebook-opslaget, hvorfor højskolen forventer stor opbakning i løbet af dagen.

”Vi håber, at arrangementet sætter noget bevægelse i gang ude i det ganske land. Både for folk, der tidligere har gået på højskole og synes, det er fantastisk. Men vi kunne også godt tænke os at udbrede budskabet og give en lille bid af højskolelivet til de mennesker, som ikke kender så meget til højskole,” siger Simon Lægsgaard.

Han håber desuden, at tiltaget vil give opmærksomhed og opbakning til Brandbjerg Højskole, der på grund af coronakrisen står over for en truende konkurs, som Kristeligt Dagblad kunne berette i fredags.

Hvis du ikke har set med fra starten, er det muligt at spole tilbage og se indslagene fra tidligere på dagen.

Programmet ser ud således:

8.00-9.00: Forstander Simon Lægsgaard: Morgensamling med sang og fortælling

9-10: Asser Amdisen: Demokratiet er truet – ikke udefra, men indefra: Historiker og formand for højskolen fortæller med udgangspunkt i sin seneste bog om demokratiets udfordringer.

10-11: Gunvor Bjerre: ”Bedste sendetid” – et causeri om at arbejde i B&U: Stemmen bag Pippi Langstrømpe og Sørøver Sally får de fleste over 30 til at blive blød i knæene. Her fortæller hun om sit liv i børne og ungeafdelingen hos DR.

11-12: Klaus Rothstein: Danske forfatteres krisebevidsthed: Foredraget giver fokus på flygtningekrisen – men også med aktuelle refleksioner over litteraturens rolle i krisetider.

12-13: Korrespondent for DR Steffen Gram: Verden går videre under Corona: Hvad sker der med valg i USA, kriser, krige mm i en tid hvor Corona fylder alt i mediebilledet og folks opmærksomhed?

13-14: Mette Øyås: Køn, krop og seksualitet: Vi skaber et trygt rum, hvor intet er tabu. Højskolens lærer Mette Øyås fortæller om sit take på kropskultur og seksualitet i 2020.

14-15: Frederik Svinth: Venskab og ensomhed: Frederik holder et jordnært og personligt foredrag, der rummer tanker om det gode venskab og forståelse for den ensomhed, vi alle kan opleve i vores liv.

16-17: Steffen Tofthøj: Dans dig glad: Steffen sætter gang i stuerne og giver tips og tricks til at danse sig glad!

15-16: Georg Metz: National identitet i en krisetid. Tidligere ansvarshavende redaktør på Information Georg Metz giver sine tanker om national identitet i tider som disse.

17-18: Tidligere højskolelærer Jens Horstman: Hvad man må og ikke må. Mest det sidste: Højskolelærer igennem 12 år på Rødding Højskole Jens Horstman vil tage os med. På en tour de force indenfor jura – fortalt så alle kan være med.

18-19: Journalist Thomas Ubbesen og journalist Anne Haubek: Vi var folket – møde med østeuropæere 30 år efter Murens fald: Om vores rejse sidste vinter gennem 15 post-kommunistiske lande i 30 året for Berlin Murens fald .

19-20: Højskolesang for alle: Højskolens to fantastiske musiklærere vil forsøge at sende god karma og glæden ved at synge ud igennem skærmen. Vi vil forsøge at få hele Danmark til at synge med fra den blå højskolesangbog. Syng med – det bliver godt!