Prøv avisen

"Gammel" Bond-babe skaber debat om kvindesyn

Daniel Craig og Monica Bellucci til premieren på "Spectre" i Rom. Foto: Maria Laura Antonelli

Det trækker overskrifter, at James Bond for første gang bliver forført af en ældre kvinde i den nye film om Agent 007. Filmindustrien er med til at understøtte forestillingen om, at kvinden forgår i en tidlig alder, men dette er et opmuntrende modtræk, mener kønsforsker

Den nye James Bond-film ”Spectre”, som får premiere i Danmark på fredag, skiller sig ikke alene ud fra de andre film om Agent 007 ved med sine 2 timer og 28 minutter at være den længste Bond-film nogensinde. Filmen udmærker sig også ved at have en rekordgammel Bond-babe til at spille over for skuespilleren Daniel Craig i rollen som James Bond.

Således har flere danske medier – herunder Kristeligt Dagblad – i de foregående dage bragt et ritzautelegram, som beskriver, hvordan James Bond i filmen ”Spectre” indleder en romance med ”en noget ældre kvinde”.
 
Denne ”noget ældre” kvinde spilles af den italienske skuespillerinde Monica Bellucci. Hun er med sine 51 år blot fire år ældre end 47-årige Daniel Craig og kan dermed måske rettere betegnes som værende hans jævnaldrende. Alligevel er det deres aldersforskel, der trækker overskrifter, og ikke aldersforskellen mellem Daniel Craig og filmens to andre Bond-piger, skuespillerinderne Léa Seydoux (30 år) og Stephanie Sigman (28 år).

Ifølge lektor Karen Sjørup, der forsker i medier og køn på RUC, bliver der bidt mærke i den ældre Bond-kvinde, fordi hun gør op med den jomfrudyrkelse, der sædvanligvis præger James Bonds romancer:

”Som skuespillerinde bliver man ofte castet til at være enten ung, smuk og seksuelt tiltrækkende eller til at være ældre, mindre tiltrækkende og karaktermæssigt nuanceret. Det er jo lykkedes for kæmpe karakterskuespillerinder i Hollywood som eksempelvis Meryl Streep at holde gang i karrieren, selvom de er 60-70 år, men de er også gået over til at spille andre roller end den unge og attraktive kvinde. Det fornyende her er, at Bond-pigen per definition skal være attraktiv og seksuelt tiltrækkende, men samtidig er over 50 år,” siger hun og fortsætter:
 
”Det er opmuntrende, at de lader kvinden spille en seksuelt tiltrækkende rolle i den alder,” mener Karen Sjørup.

Historisk set har Bond-pigerne nemlig været en del yngre og nogle næsten halvt så gamle som den britiske agent, de skulle forføre. I sin sidste film som James Bond, "Agent 007 i Skudlinien" fra 1985, spillede 57-årige Roger Moore således over for den unge skuespillerinde Tanya Roberts på 29 år. Få år tidligere var der 30 år mellem ham og den 23-årige Bond-pige Carole Bouquet i "Agent 007 - Strengt fortroligt".

Monica Bellucci fra ”Spectre” blev da også overrasket, da hun fik opkaldet om en rolle i James Bond:
 
”Jeg antog først, at de ville have mig til at spille M,” siger hun til den britiske avis The Telegraph med henvisning til James Bonds kvindelige efterretningschef.

”Men da Sam (instruktøren Sam Mendes, red.) forklarede, at de ville have en voksen kvinde til at forføre Bond for første gang, indså jeg, at dette ville blive revolutionerende. Det er sådan et flot eksempel at sætte for andre skuespillerinder – og andre kvinder.”

Castingen af Monica Bellucci kommer oven på et år, hvor flere store Hollywood-skuespillerinder har råbt vagt i gevær over for den forskelsbehandling, de mener trives i filmindustrien. De Ocarvindende skuespillerinder Patricia Arquette (Boyhood, Medium) og Jennifer Lawrence (The Hunger Games, Silver Linings Playbook) har offentligt udtrykt deres utilfredshed med, at de ofte er dårligere betalt end deres mandlige modstykker.

I maj fortalte skuespillerinden Maggie Gyllenhaal i et interview med magasinet The Wrap, at en producer havde sagt til hende, at hun var for gammel til at spille en 55-årig mands elsker. På det tidspunkt var hun 37 år.
 
”Det var forbløffende for mig. Først gjorde det mig ked af det, så blev jeg vred, og så begyndte jeg at grine,” fortæller Maggie Gyllenhaal. 

Ifølge kønsforsker Karen Sjørup er det et problem, at kvindelige skuespillere bliver behandlet, som om de har en kortere holdbarhedsdato end deres mandlige kollegaer. Hun mener, at filmindustrien på den måde forsøger at afbilde en Lolitadrøm, som kun meget få mænd kan opnå:

”En gammel mand, som har magt eller penge, kan godt betragte sig selv som sexet over for en 20-årig kvinde, men hvis en ældre kvinde gjorde det samme, ville hun opfattes som yderst latterlig. Der er et mønster i samfundet, som filmindustrien i høj grad understøtter, om at ældre mænd er uforgængelige som sexpartnerne, mens kvinder forgår i en tidlig alder.”

Hun mener dog ikke, at løsningen alene ligger i at caste ældre skuespillerinder til roller som sexede og attraktive kvinder, da det vil forstærke dyrkelsen af den evige ungdom. Filmindustrien bør i stedet sørge for, at kvinder i fremtiden får større mulighed for at spille nuancerede og sammensatte karakterer, der ikke blot er skrevet ind i filmen for at give den mandlige hovedrolle en smuk elsker.

Se traileren til "Spectre" herunder. Filmen har dansk premiere fredag den. 30. oktober. 

VP0b2wgCUi0
Léa Seydoux, Daniel Craig og Monica Bellucci til verdenspremieren på "Spectre" i London. Foto: ROS/Capital Pictures
Roger Moore og Tanya Roberts i filmen "Agent 007 i Skudlinien" fra 1985. Han var 57 år, hun var blot 29. Foto: Alamy
"Der er ting, som er virkelig skuffende omkring at være skuespillerinde i Hollywood, som overrasker mig hele tiden," har Maggie Gyllenhaal udtalt i forbindelse med, at hun som 37-årig blev kaldt for gammel til at spille en 55-årig mands elsker. Her ses hun til Golden Globe-uddelingen i år, hvor hun vandt en pris for sin hovedrolle i tv-serien "En kvinde i skudlinjen". Foto: HFPA Photographer