Derfor har vi valgt litteratur-studiet – og det kan man bruge det til

Litteraturstudiet er typisk ét af de fag, der ofte bliver placeret i kategorien ”brødløse fag”. Men er det nu også sådan? Kristeligt Dagblad har spurgt to, der enten studerer eller har studeret litteratur på universitetet, hvorfor de valgte studiet, og hvad man kan bruge det til

Danielle Birkkjær og Jonas Hagemann Jensen.
Danielle Birkkjær og Jonas Hagemann Jensen. Foto: Privatfoto.

Danielle Birkkjær er netop startet på litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Hun er født i 1993, fra Sunds i Midtjylland og bor nu i Hjortshøj ved Aarhus.

Hvorfor har du valgt at læse litteraturhistorie?

”Jeg føler, at der er noget, der mangler i min viden, når det kommer til kultur, og at litteraturhistorie på den måde er et meget favnende fag, der kan give mig en bred kulturel viden. Litteratur er ikke noget, der har fyldt meget i min opvækst, mine forældre har mest læst krimier, og jeg læste ikke så meget, da jeg voksede op, men jeg var glad for tegneserier. De seneste år er jeg begyndt at læse en del, og i dag kan jeg rigtig godt lide at læse science fiction- og fantasy-bøger.”

Hvad forventer du at få ud af studiet?

”Jeg forventer egentlig bare, at jeg får mulighed for at læse en hulens masse bøger, og så håber jeg at kunne udvikle mine evner inden for kritisk tænkning og analyse. Dansk var faktisk et af de fag, jeg havde svært ved i gymnasiet, hvor jeg var dårlig til at fange symbolik og metaforer, så det vil jeg gerne øve mig på at blive bedre til.”

Tænker du på, hvad der er af jobmuligheder efter studiet?

”For mig fylder det med job faktisk ikke særlig meget, men det lader til at fylde meget for alle andre. Ens familie og venner spørger tit, hvad jeg har tænkt mig at bruge det til. Det er faktisk en af grundene til, at det har taget mig lang tid at finde ud af, hvad jeg gerne ville studere, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle ende med at bruge det til. Nu har jeg taget et valg om at starte på et studie, der tiltrak mig, og så må jeg se, hvad der sker, når jeg er færdig. Der er en tendens til, at man skal gøre ting, fordi man skal bruge det til noget, og ikke fordi det er noget, man gerne vil. Jeg øver mig på at prøve at smide den tanke væk og gøre ting, som måske er unyttige, men som jeg kan mærke er gode for mig.”

Jonas Hagemann Jensen har en bachelor i litteraturvidenskab og en kandidat i amerikanske studier fra Syddansk Universitet. Han er født i 1989, fra Odense og bor i dag i New York i USA, hvor han siden maj 2017 har arbejdet som konsulær medarbejder på Det Danske Generalkonsulat.

Hvorfor valgte du at læse litteraturvidenskab?

”Jeg valgte det, fordi jeg syntes, litteratur og historie var superspændende. Jeg læste mange bøger og tænkte, at det kunne jeg lige så godt fortsætte med at gøre på universitetet. Der var bestemt ingen forkromet 10-årsplan for, hvor det skulle føre hen. Det var 100 procent, fordi jeg syntes, det var et interessant studie, og så har jeg altid tænkt, at så måtte jeg finde ud af, hvad jeg kunne bruge det til, når jeg var færdig. På kandidaten stillede jeg mig igen spørgsmålet om, hvad jeg interesserede mig for, og derfor faldt valget på amerikanske studier, som ligesom litteraturvidenskab ikke er et fag, der fører en klar karrierevej med sig.”

Bruger du det, du har lært på litteraturvidenskab i dit nuværende job?

”I hverdagen kan jeg mærke, at jeg, fordi jeg har læst litteraturvidenskab, besidder en massiv generel viden og dannelse, som jeg kan mærke, at andre ikke har på samme måde – det være sig ting som kulturel forståelse og viden om lande. Vi arbejder meget med folk fra andre lande, og så ved jeg tit mere end mine kolleger om det pågældende land, fordi jeg har stødt på det i litteraturen. En anden ting er, at jeg dagligt bruger mine analytiske evner, som jeg har fået oparbejdet og forfinet på litteraturvidenskab, og det er meget værdifuldt for at forstå ting i deres kontekst. Jeg fortryder slet ikke, at jeg har læst litteraturvidenskab, selvom det kan lyde, som om det ligger langt væk fra det, jeg laver i dag.”