85-årige Ingrids tre sønner har brudt med hende: Jeg syntes, vi havde en god familie

I mange år samlede Ingrid Jørgensen sin store familie i sommerhuset og til jul, men da hun blev enke, blev forholdet til hendes sønner forandret

Ingrid Jørgensen er en af de danskere over 75 år, som har oplevet, at hendes voksne børn har brudt med hende. Modelfoto.
Ingrid Jørgensen er en af de danskere over 75 år, som har oplevet, at hendes voksne børn har brudt med hende. Modelfoto. Foto: Megan Jelinger/Reuters/Ritzau Scanpix.

På mange måder har Ingrid Jørgensen haft et rigt liv. Hun var ikke fyldt 17 år, da hun forelskede sig i den mand, hun kom til at dele sit liv med. Da han var udlært, kom han til at tjene en god løn, så da de fik deres første barn, blev hun hjemmegående. Ægtefællen havde en drøm om, at de skulle rejse ud i verden som familie. Med hans uddannelse kunne han få job mange steder i verden. Og Ingrid Jørgensen havde mod på eventyret. Familien, som dengang talte tre sønner, sagde farvel til familie og venner i Danmark og slog sig ned i et afrikansk land. Da de knap 10 år senere stod ved den danske grænse, var familien blevet udvidet med en datter.

Efter årene i udlandet vendte Ingrid Jørgensen tilbage til skolebænken og fik en mellemlang uddannelse og kom til at arbejde med mennesker på kanten af samfundet. De ældste af børnene stiftede familie, men Ingrid Jørgensen og ægtefællen samlede gerne storfamilien i sommerhuset. Da en af sønnerne ville købe et sommerhus i nærheden, lånte Ingrid Jørgensen og ægtefællen ham penge. 

”Jeg har tænkt, at vi var en god familie. Alting var dejligt. Vi levede lykkeligt og var glade. Jeg lavede julefrokoster for hele familien og påskefrokost, sådan som man gør i en almindelig familie, og om sommeren havde jeg tit tre eller fire børnebørn med i sommerhuset.” 

Tonen blev hård

Ingrid Jørgensen er en af de danskere over 75 år, som har oplevet, at hendes voksne børn har brudt med hende. Hendes identitet er avisen bekendt, men vi har anonymiseret hendes historie og givet hende et andet navn. De første brud oplevede hun, efter hun for godt 20 år siden var blevet enke. En tid efter dødsfaldet bemærkede hun, at den ene af sønnerne virkede anderledes, når de talte sammen.

”Jeg syntes nogle gange, at han talte til mig, som om jeg var en hund. Han udtrykte sig hårdt og bandede, når han ikke syntes, jeg forstod, hvad man mente.” 

Den dårlige relation til den ene søn smittede af på forholdet til en anden af sønnerne, og sammen med sorgen over tabet af livsledsageren måtte hun erkende, at hun havde mistet kontakt til to af sine sønner. De ønskede afstand. 

Hun har forsøgt at række en hånd ud, og en sommerdag, hvor hun besøgte venner nær den ene søns sommerhus, kørte hun forbi i håb om, at de kunne tale sammen.  

”Da jeg kom ud af bilen, kom min søn og sagde: ’Skrid’." 

De to sønners børn er i dag voksne, og for tre år siden skrev Ingrid Jørgensen til et af de voksne børn i håb om en forsoning.

”Jeg fik en meget lang og vred sms retur, hvor mit barnebarn skrev, at jeg ikke måtte kontakte dem på sms eller mail, og jeg skulle passe mig selv. Jeg kunne slet ikke holde ud at læse, hvad hun havde svaret.”

Efterlyste respekt

En vinterdag for to år siden kom det til et endnu et brud. Ingrid Jørgensen havde pakket bilen, så hun kunne overnatte hos den søn, som hun fortsat havde kontakt til. Sammen skulle de fejre en fødselsdag i familien for et voksent barnebarn. Inden hun satte sig i bilen, havde hun fået en sms fra barnebarnet, som havde en bøn til hende: 

”Hun bad mig lade være med at tale om, hvor ked af det jeg var over ikke at have kontakt til to af mine sønner. Det må jeg åbenbart have talt meget om.”

Ingrid Jørgensen kom aldrig til barnebarnets fødselsdag. Inden fødselsdagen fortalte hun sin søn, at hun havde taget sin pc med i håb om, at han kunne hjælpe hende med et problem, sådan som han tit havde gjort, når hun var på besøg. 

”Han sagde, at han var færdig med at hjælpe mig.”

Ingrid Jørgensen troede i første omgang, at sønnen lavede sjov med hende. 

”Da han sagde, at han ville have droppet mig for længst, hvis jeg var en ven, kunne jeg godt høre, at det ikke var for sjov.”

Der kom mange flere og vrede ord fra sønnen. Hun tog hjem og har ikke set sønnen siden, og Ingrid Jørgensen har i dag ikke kontakt til sine tre sønner. 

”Jeg gik hjem og satte mig og skrev det ned, han havde sagt, så jeg kunne få det ud af hovedet. Jeg har stadig papirerne, men jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville se på dem, for jeg bliver alt for ked af det. Konklusionen var, at han ikke ønskede at have kontakt med mig, og at han ikke følte, at jeg respekterede ham som en voksen mand.”

Kunsten at slippe

Ingrid Jørgensen ringede til en nær veninde og delte, hvad der var hændt. De har været veninder i en lang årrække, så veninden kender Ingrid Jørgensens voksne børn. I samtaler med veninden har hun kunnet tale om bruddet til sønnerne. 

”Jeg prøver ikke at tænke for meget på det, når jeg er alene. Det gør for ondt, og jeg kommer bare til at græde, men det er ikke let at styre sine tanker. Jeg forstår ikke, hvad der er sket. Jeg synes, min mand og jeg har været gode forældre, og at vi har haft det godt som familie. Jeg har tænkt meget på, hvad jeg mon har gjort forkert, og nogle gange tænker jeg, at hvis min mand levede, var det her ikke sket. Jeg har også tit tænkt på, at det var godt, at han blev skånet for at gennemleve det her.”

Ingrid Jørgensen kan glæde sig over, at hendes tre voksne sønner har det godt, og til sin store glæde har hun fortsat kontakt til flere af de voksne børnebørn og sin datter, og så er hun en aktiv 85-årig med et godt netværk af ældre. 

”Når jeg taler med jævnaldrende kan jeg jo høre, at jeg slet ikke er alene om at have mistet kontakten til et eller flere børn.”

Ingrid Jørgensen har haft samtaler med den præst, der skal begrave hende, og hun har også opsøgt en psykolog for at få hjælp. Efter tre samtaler sendte psykologen hende hjem med en opfordring:

”Psykologen har rådet mig til at prøve at slippe det. Det prøver jeg.”

Ingrid Jørgensen er ikke kildens navn. Kristeligt Dagblad er bekendt med kildens navn.