Ældre ægtepar: Et godt sexliv kræver umage. Sådan træner vi vores

Flirt, komplimenter og god tid sammen er nogle af hemmelighederne bag et varigt og spændende erotisk liv, skriver et ældre ægtepar

Arkivbillede.
Arkivbillede. . Foto: Willie B. Thomas/Getty Images.

Kære brevkasse

Her får I en lille hilsen som opfølgning på sidste uges brevkasse. Vi er to seniorer, som ikke fik seksualundervisning i skolen, og som kun sjældent eller aldrig hørte vores forældre eller andre voksne tale om kærlighed og sex. Vi har været par i godt 50 år. Og lige siden vi traf hinanden, har vi nydt kærlighedens glæder, ikke mindst den seksuelle og erotiske leg. Og vi har dyrket legen - og gør det stadigt - på mange måder og mange steder. Men vi er ikke kommet sovende til det, for selv om det er fair at sige, at vi endnu kan mærke forelskelsens sommerfugle i maverne, så ved vi af erfaring, at vi skal pleje og passe vores kærlighed og vores sexliv. 

Vi har læst meget, og vi har mange sex-bøger i bogreolen. Men ingen porno af nogen art. Vi har været på parforholdskursus mange gange. Vi har også været på helt private weekendture, hvor det kun drejede sig om os, vores kærlighed og vores intime samliv. For kærlighedens lege skal læres. Og, som med al sport, så skal der trænes. For mig og min kvinde er god sex noget, der kontinuerligt skal dyrkes. Vi rører hinanden mange gange om dagen, og når chancen byder sig, så rører vi også hinandens mere intime steder. Tænk bare på, at hun efter badet gerne vil gnides med body lotion på ryggen. Jamen, hvorfor så nøjes med ryggen? 

Vi har også tilegnet os nogle grundregler for kærlighedens sport. For det, vi gør, skal være til fælles glæde. Vi flirter med hinanden, men aldrig med andre. Troskab er et absolut krav. I det daglige bruger vi mange ord, og vi udfordrer og glæder hinanden med seksuelle blomster: "Du er skøn som en kvinde i tusind og en nats eventyr!" "Dine bukser sidder flot på dine balder". I løbet af dagen hele året rundt giver vi hinanden søde, måske frække kærlighedserklæringer. Sommetider drillende og pakket ind i underfundig humor. Og så købes der blomster flere gange om måneden.

Men er alderen slet ikke et problem? Jo, en af os har gennem næsten hele voksenlivet levet med alvorlige gigtsmerter, og nu, på vore gamle dage, lever gigten og andre skavanker i begge vores kroppe. Så den seksuelle aktivitet er mærket. Vi er ikke så atletiske og så hurtige som i gamle dage. Men vi er stadig opfindsomme og taler sammen om det, vi gerne vil. Lægen kan jo også hjælpe med diverse medikamenter. For vi vil stadig være sammen om at opleve kærlighedens glæder både de stille og de orgastiske.

Vi har læst mange kærlighedsdigte for hinanden. Danske og engelske. Det har vi nydt. Læsningen har inspireret os og pirret os. Og hvorfor skulle man ikke selv skrive kærlighedshistorier som i tusind og en nats eventyr? Træk for eksempel en skøn intim-oplevelse frem fra erotikkens personlige erindrings-bank. Skriv den ned som din egen romantiske historie med de rigtige hovedpersoner som deltagere. Vi ved af erfaring, at sådan en intim, men sand historie, kan gøre lykke, når den gives som en hilsen til den elskede på en fødselsdag eller valentinsaften. Og når man så sammen mindes den superskønne sex, så bindes man sammen. Lysten fornyes, og der bliver noget fælles kendt at tale om.

For os er kærlighed og sex en gave, der ikke må misligholdes. Tværtimod skal den passes og plejes. Og andre må gerne forstå, at min frue og jeg arbejder med kærligheden og sexlivet. 

Brevskriverne

Ved en festlig sammenkomst holdt jeg en tale for min elskede, og hun blev glædelig overrasket, da jeg lod hende og gæsterne vide, at hun var en superskøn elskerinde: "Du kan og vil det hele, og det er så skønt. Tak for mange gode sex-stunder. Jeg er meget taknemmelig". Og henvendt til gæsterne sagde jeg: "I kan glæde jer til den dag, da vore erotiske erindringer udkommer, for så bliver I overraskede, og boganmelderne får travlt." Alle gæsterne lo og tænkte nok: hvad siger han nu? Jeg holdt en kunstpause og sagde så: "I kan være ganske rolige, for vore erotiske memoirer er for os privat. Så I må nøjes med at skabe jeres egne historier - så læs bare Tusind og en nats eventyr, Højsangen i Bibelen - eller anden god erotisk litteratur. Tal sammen om litteraturen og lad jer inspirere sammen."

For os er kærlighed og sex en gave, der ikke må misligholdes. Tværtimod skal den passes og plejes. Og andre må gerne forstå, at min frue og jeg arbejder med kærligheden og sexlivet. Blandt vores familie og venner er det derfor en kendt sag, at vores kærlighed er på arbejdsbænken. Vores børnebørn ved også, at farmor og farfar har noget kørende.

Så lige til sidst dette: I vores daglige morgenandagt/morgenbøn takker vi Gud for kærlighedens gave, og vi beder om, at vi sammen må få vilje og lykke til at bevare, dyrke, videreudvikle og vedligeholde denne gave - på alle måder.

Venlig hilsen

Et par forelskede seniorer

Kære begge to

Mange tak fordi I vil dele ud af erfaringer til andre omkring et emne, som mange nok vil have det svært ved at skrive personligt om. 

Det er ikke alle forundt, og mange må kæmpe med at få kærlighedslivet og det erotiske til at fungere på en god måde - af mange forskellige årsager. Og det kan være både sorgfuldt og måske for nogle opleves ensomt. 

Brevkassen

Det er virkelig livgivende og opmuntrende at læse, at I igennem et langt liv har formået at få både kærligheden og seksuallivet til at blomstre og blive mindet om hvilken kraft, der er gemt i et trofast, kærligt ægteskab med blik for alle disse tre: ånd, sjæl og legeme. 

Vi tror også gerne, at nogle af vores læsere kan smage på en snert af vemod eller misundelse. For det er virkelig rørende at læse om, hvor godt og velsignet I har det sammen også på trods af alder og skavanker. Det er ikke alle forundt, og mange må kæmpe med at få kærlighedslivet og det erotiske til at fungere på en god måde - af mange forskellige årsager. Og det kan være både sorgfuldt og måske for nogle opleves ensomt. 

Alligevel kan der findes gode eller bedre veje for mange par, hvis man står sammen om det. Det, vi specielt lægger mærke til, er jo netop, at I ikke er kommet sovende til det. I har taget det som et vigtigt stykke arbejde, som skulle prioriteres, trænes i, sættes gode rammer for, og hvor I har brugt både tid og kreativitet til at få det til at fungere. I har brugt både parkurser, litteratur, daglige overraskelser, planlægning og meget mere til netop at holde liv i jeres forhold. Selvom intet forhold kan kopieres, så er der flere konkrete idéer i jeres brev, som kan følges op og måske blive til lidt ny inspiration for andre uanset alder. 

Ofte kan man tænke, at alle disse kærlighedsmæssige og erotiske ting kommer af sig selv, men alle levende ting forfalder af sig selv. Det gør haven, og det gør kroppen og alt andet. Så skal man imødegå det, må man være bevidst og arbejde på sagen og gøre sig umage. 

Mange hilsener

Annette og Jørgen