Ældre omfavner telefoner og iPads. Men de glemmer den gode opførsel og samværet

Normalt får de unge hug for at være fraværende og stirre ind i deres telefon. I dag kan det samme siges om den ældre generation. De ældres skærmvaner bekymrer både speciallæge og ekspert i takt og tone

Mobilen kan være en farlig sutteklud. Dens indhold er nemlig styret af markedskræfter, hvor menneskets opmærksomhed er den allermest eftertragtede valuta.
Mobilen kan være en farlig sutteklud. Dens indhold er nemlig styret af markedskræfter, hvor menneskets opmærksomhed er den allermest eftertragtede valuta. Illustration: Rasmus Juul

Når 74-årige Lisbeth Frank Jørgensen sidder sammen med sine venner, er dynamikken ved bordet anderledes end for bare nogle får år siden. Dengang mødtes de, snakkede og lyttede til hinandens historier. I dag fortæller de også historier, men det er med mobilen i hånden eller på bordet, og de svarer på beskeder, viser hinanden billeder og reagerer på notifikationer, mens de er sammen.

“Før kiggede vi jo ikke i vores telefoner, men det gør vi nu. Og hvis den ringer, bliver den taget med det samme, uanset hvor vi sidder henne. Nogle bliver siddende og snakker, mens vi andre sidder ved bordet. Så forstummer alt samtale,” siger Lisbeth Frank Jørgensen fra Egå ved Aarhus.