Alle mennesker har en karriere - også kvinden, der arbejder på halv tid for at kunne hente ungerne

Vi skal væk fra at betragte karriere udelukkende som en lineær opadstigende proces, mener professor i karrierevejledning Rie Thomsen. Karriere skal snareres ses som en rejse i livet, der omhandler meget andet end arbejde

Rie Thomsen, landets første professor mso i karrierevejledning, udgav for nylig en Tænkepause-bog. Meget passende hedder den "Karriere".
Rie Thomsen, landets første professor mso i karrierevejledning, udgav for nylig en Tænkepause-bog. Meget passende hedder den "Karriere". Illustration: Rasmus Juul

”Sikke en flot karriere”, bliver der rosende sagt om det menneske, som gennem en målrettet indsats i sit arbejdsliv har formået at kravle gradvist højere op i stillingshierarkiet og nu hæver både god løn og prestige i omgivelserne. For sådan er den traditionelle opfattelse af karriere for mange. Men det er ærgerligt og en alt for snæver opfattelse, mener Rie Thomsen. Hun er professor i karrierevejledning på Aarhus Universitet og har netop udgivet en tænkepausebog med titlen ”Karriere”.

”Mit håb er, at denne bog kan være med til at give et bredere perspektiv på, hvad karriere er, og at vi kan frigøre os fra den normale forståelse af begrebet. En karriere er ikke udelukkende arbejdslivet – der er forbindelse til hele livssammenhængen, fordi der er så mange andre parametre, der spiller ind,” siger hun. 

Undersøgelser bekræfter, at de fleste opfatter en karriere som et udtryk for et lineært forløb, hvor man gradvist bygger ovenpå for at avancere. Og at det forholder sig sådan, er slet ikke så mærkeligt, pointerer Rie Thomsen. 

”Den opfattelse kommer blandt andet fra de incitamentsstrukturer, som politikerne lægger frem. Men også de karriereprogrammer, man møder i organisationer og virksomheder fremmer den forståelse. På den måde bliver det idealet, og de mennesker, der fejres mest og bliver mest synlige, er så dem, der følger den her lineære forståelse af karriere,” siger hun. 

Husk at fejre alle medarbejdere

Når Rie Thomsen er fortaler for, at det at gøre karriere skal ses i et bredere perspektiv, er det blandt andet fordi, hun mener, at man bør anerkende, at alle mennesker har en karriere. Også kvinden, der vælger at arbejde på halv tid, fordi hun vil prioritere at kunne hente børn i skole og institution tidligt hver dag. Eller manden, der siger et velbetalt lederjob op til fordel for at arbejde som ufaglært havemand hos pensionister.

”Er man ansat i en virksomhed, på universitetet eller i en institution, så er der lavet nogle veje, man kan følge. Det betyder, at du, når du har været i en stilling et stykke tid, kan gå videre og blive forfremmet. Men det er ret tydeligt, at det ikke er alle, der kan komme op på næste trin, i og med at vejnettet udgøres af en trekant med en spids. Det betyder, at alle dem, der aldrig når op på spidsen, risikerer at blive opfattet som dem, der ikke duede til så meget,” siger Rie Thomsen. 

47-årige Rie Thomsen er Danmarks første professor MSO i karrierevejledning. Den 4. april udkom Tænkepausebogen "Karriere" på Aarhus Universitetsforlag, som hun er forfatteren bag.
47-årige Rie Thomsen er Danmarks første professor MSO i karrierevejledning. Den 4. april udkom Tænkepausebogen "Karriere" på Aarhus Universitetsforlag, som hun er forfatteren bag. Foto: Poul Ib Henriksen

Den opfattelse vil hun gerne væk fra, og hun plæderer for, at man ude på arbejdspladser bør gøre sig umage med at tydeliggøre, at en karriere kan se ud på mange måder. 

”Man kan for eksempel huske også at fejre Grethe, der hver dag i 20 år flittigt og pligtopfyldende har siddet og udført de samme opgaver. Med en bredere forståelse af hvad en karriere kan være, går man ind i det med det enkelte menneskes perspektiv – og Grethe kan være præcis lige så glad for den karriere, hun har haft, som den, der endte med at blive direktør,” siger Rie Thomsen. 

Hun peger på, at det, fordi vi fremover kommer til at være længere på arbejdsmarkedet end hidtil, giver endnu mere mening at opfatte karriere som andet og mere end uddannelse og arbejdsliv. 

”Karriere er også en rejse gennem livet, som blandt andet påvirkes af vores relationer til andre mennesker og det, der i øvrigt sker i vores liv hver især,” siger hun. 

Karrievejledning i alle aldre

I sin bog ”Karriere” skriver Rie Thomsen om karrierevejledning og om, hvorfor det er en god idé at udbrede brugen af dette. Ikke kun, når man er ung og står for at skulle tage springet ud på arbejdsmarkedet for første gang, men gennem hele livet. 

”Vi kan se i undersøgelser, at mennesker, der deltager i karrierevejledning, har stort udbytte af det. Som samfund ville vi vinde meget ved at udbrede karrierevejledning som en professionel tjeneste, der ikke blot kan informere om, hvor der mangler arbejdskraft, men også kan være det sted, man går hen, når man ikke trives i sit nuværende arbejdsliv. En sådan tjeneste har de i Nor­ge – det hedder karrierecentre, og de har rigtig gode erfaringer med det. I Danmark derimod må vi indtil videre nøjes med en digital tjeneste-vejledning. Men den er til gengæld professionel, har udvidede åbningstider og er gratis for alle” siger hun. 

Ifølge Rie Thomsen er karrierevejledning ikke en praksis, hvor man får færdige svar og løsninger. Det er et sted, hvor man ikke bare kan tale om arbejdsliv, men også om, hvad der er sket i det enkelte menneskes liv, som har haft indflydelse på, at man er endt, hvor man er i sit arbejdsliv. 

”Man er måske stoppet på en uddannelse eller i et job på grund af omstændigheder i ens liv, som man nogle gange, men ikke altid, har haft indflydelse på. Og i stedet for at gøre det, der måske var en tilfældighed, til en fejl, kan man få hjælp til at tænke på, hvilke muligheder man kan udlede af den. Det kan være svært selv at få øje på disse muligheder, hvis man er kørt fast og har blikket for stift rettet mod en drøm, man havde. Tilfældigheder kan føre til nye karriereveje, man ikke selv havde tænkt – her er det godt med en professionel, der kan hjælpe med at tune en ind på, hvilke der er,” siger Rie Thomsen. 

Forfølg ikke altid dine drømme

Ofte siges det, at man, når det kommer til uddannelse og arbejde, skal gå efter sine drømme, hvilket på mange måder giver god mening i forhold til at få et tilfredsstillende arbejdsliv – og karriere. Men i sin bog ”Tænkepauser” giver Rie Thomsen plads til blandt andet den amerikanske psykologiprofessor John D. Krumboltz, der har udtalt, at man meget ulig traditionel tankegang skal undlade at følge sine drømme. Og måske er rådet ikke helt så misvisende, som det umiddelbart kunne lyde. 

”Det er selvfølgelig ment som en slags provokation. Men der er også en god pointe. For i det øjeblik du for eksempel spørger dit barn, hvilken uddannelse det drømmer om at tage, kan det føles som en ret stor ting at skulle mærke efter. For tænk, hvis barnet nu ikke ved, hvad det drømmer om, mens fortællingen er, at man skal gå efter sine drømme. Det kan nærmest føre til handlingslammelse. Her er det vigtigt at vide, at det faktisk også er okay at gå i gang med noget, som man tror kunne være det rigtige. Klassikeren er gymnasieeleven, der tager sabbatår, og imens går og venter på at få en åbenbaring, der måske viser sig aldrig at komme,” siger Rie Thomsen. 

Havde vi ikke så firkantet en opfattelse af, hvad der definerer den gode karriere, ville det formentlig betyde, at netop de unge, der står for at skulle vælge uddannelse og arbejdsliv, ville føle sig mindre pressede. De ville vide, at en karriere kan være mange ting, og at de, uanset hvilket motiv de lægger til grund for valg af uddannelse og senere arbejde, nok skal få en.

”Vi skal tale anderledes om det at gøre karriere, og så skal vi anerkende, at der er noget at fejre i alle mulige forskellige slags karrierer. Det betyder ikke, at dem, der motiveres af at tjene penge og opnå prestige, skal føle skam over det. De skal bare være bevidste om, at det er det, de har valgt at forfølge, mens andre har valgt karriere på en måde, der måske giver god mulighed for at gå op i foreningsarbejde, hus og have og permakultur samtidig – og at det ene ikke er bedre end det andet. Uanset, hvad man vælger, så håber jeg bare, at folk vil være nysgerrige på de muligheder og oplevelser, de møder undervejs i deres karriere,” siger Rie Thomsen.