Aromatisk lørdagskylling i kanel

Kylling i karry er en klassiker – men opdater smagsløgene og prøv en marinade med kanel, honning, rigeligt med lime og et pift af chili

Kyllingen får et aromatisk pift i en eksotisk marinade med kanel, lime og honning, som virker overraskende godt.
Kyllingen får et aromatisk pift i en eksotisk marinade med kanel, lime og honning, som virker overraskende godt. Foto: Bjarne Nørum.

Den færdigmarinerede lørdagskylling i en foliebakke fra Danpo var en stor succes i 1980’erne.

Retten var en hel kylling – men parteret og klar til at sætte i ovnen. Produktet ramte supermarkedernes dybfrysere i 1982, hvor den hurtigt blev et hit hos forbrugerne.

Lørdagskyllingen er et eksempel på convenience-food – altså bekvemmelighedsmåltider, der gjorde det let for husmoderen (M/K). I mit barndomshjem blev kyllingen marineret i en karryblanding, serveret med parboiled hvide ris i kogeposer ledsaget af en bland-selv-salat, hvor det vilde og eksotiske islæt var ananas på dåse.

Og lørdagskyllingen var en livret hos mig og mine brødre. Nu om dage er det endnu mere tilberedte kyllingeprodukter, ungdommen vil have. En favorit blandt niecer og nevøer i Danmark er de såkaldte kyllinge-nuggets – som er panerede kyllingestykker. De kan naturligvis være hjemmelavede, men for den travle børnefamilie går en genvej forbi dybfryseren i det lokale supermarked.

Lørdagskyllingen fra Danpo var i det mindste fersk og ikke forarbejdet, før den blev frosset ned, men blev overhalet af ændringer i forbrugsmønstrene, og foliebakken med den perfekt parterede kylling blev sendt på pension fra kyllingefabrikken i 2006.

Kylling udmærker sig ved at være et prisbilligt produkt, som tilberedt fersk med en saftig smag stadig er et godt og relativt sundt produkt – og endnu sundere, hvis man dropper skindet.

I dagens lørdagsmad tager vi kyllingen over i den aromatiske afdeling – og her menes ikke en anden klassiker, det stærkt saltholdige krydderi aromat.

I stedet bygger vi en marinade op fra bunden. Opskriften er stærkt inspireret af kokken Kille Enna og hendes kogebog ”Mit aromatiske køkken”.

Men her i London er kogebøger netop til inspiration, hvor der improviseres med, hvad der nu engang er på hylderne og i køleskabet. Men kernen i opskriften er kanel, smør, honning, chili, lime og tørrede kaffirlimeblade.

Kille Enna anbefaler at bage den marinerede kylling i ovnen. Men ovnen i London overlevede ikke en ombygning og har for tiden kun en temperatur: Alt for varm. Der træder den sorte smedejernsgryde hjælpende til.

Den gode ved denne opskrift er, at man kan tilpasse den efter, om man kun har behov for nogle stykker god kylling eller en eller flere hele kyllinger. Og som Kille Enna skriver, så betyder honningen i marinaden, at skindet på kyllingen får en dejlig karamelliseret smag. Velbekomme!