Brevkassen besvarer: Hvordan håndterer jeg min jalousi?

Hvad stiller man op med et stort temperament? Og hvordan håndterer man sin jalousi? Det er ugens dilemmaer, når Annette og Jørgen Due Madsen taler om parforhold. Efter 45 års ægteskab kender de både til konflikt og løsning. Parforholdet er som en organisation, hvor man må sætte tid af til de vigtige samtaler, siger de

Lyt til ugens afsnit af "Liv & Sjæl - Spørg om livet" ved at klikke på play-ikonet herover eller på din foretrukne podcast-app.

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

I denne uges podcast taler Jørgen og Annette Due Madsen om parforholdets udfordringer. Et af dilemmaerne kommer fra Marie-Louise, som skriver:

Jeg har en god mand, og egentlig tror jeg ikke, at jeg har grund til at have alle de følelser, som jeg har. Men tit og ofte bliver jeg enormt bange for, hvad han tænker om andre kvinder, og hvad han egentlig tænker om mig.

Han arbejder et sted, hvor der er mange kvinder på min egen alder, og jeg kan mærke, at hvis han taler om dem på en positiv måde, bliver jeg jaloux. Samtidig vil jeg jo gerne have, at han fortæller om sit arbejde, men ofte ender vi med en dårlig snak, og jeg bliver meget ked af det. Hvis vi er til fest sammen, og han sidder og snakker hyggeligt med sin borddame, så kan jeg få den samme følelse.

Jeg siger ofte til mig selv, at det er dumt at have det sådan - alligevel kommer disse tanker tit og ofte - og det giver anledning til mange kedelige situationer os imellem. Har I nogle gode råd?

Jørgen Due Madsen: Hvis vi antager, at det er grebet ud i den blå luft, (...) handler jalousi meget ofte om vedkommendes egen historie. Det kan jo være, at vedkommende har oplevet en opvækst, hvor de ikke er blevet værdsat eller anerkendt. Eller der er sket nogle svigt i barndommen, hvor hun har følt sig efterladt alene. De ting kan trigges i voksenlivet, hvis en situation ligner. Derfor kunne Marie-Louise have gavn af at få snakket om det med en, som over længere tid kunne være med til at se hendes liv i et større perspektiv.     

Anette Due Madsen: Det er meget fint, at hun tør nævne det. Hun siger, at hun ikke er stolt af følelsen, og jalousi er ofte noget, vi er flove over, men det er godt at hun tager det frem. Det bunder jo ofte i en angst. En angst for ikke at være god nok. Angst for ikke at blive anerkendt. Angst for at tabe i konkurrencen med andre. Og måske angsten for at blive forladt. 

Jørgen Due Madsen: Og så skal hun måske hele tiden have kontrol med, hvad han tænker og gør. Det kan godt være ekstra belastende for et forhold, hvor den ene hele tiden udsættes for urimelig kontrol.

Om “Liv & Sjæl”
"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål.

I denne sæson, “Spørg om livet”, dykker vi ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 23 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Anne og Jørgen Due Madsen.

Vært er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og sorg til sex og samliv.

Inspiration eller hjælp?
Du kan finde alle Kristeligt Dagblads podcasts her eller i Kristeligt Dagblads app.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk