Lyt til brevkassen: Min mand har ikke lyst til sex. Hvad kan jeg gøre?

I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. I denne anledning genudgives podcastserien “Liv & Sjæl - Spørg om livet”. Her svarer avisens brevkasseredaktører på nogle af de bedste og sværeste dilemmaer fra brevkassen med familien i fokus. Lyt eller genlyt til dette afsnit ved at klikke på play-ikonet herunder eller på din foretrukne podcast-app

Hvad stiller man op, når sexlysten er større hos den ene part? Og hvad gør man med skuffelsen over, at ens partner ser porno?

Det er ugens to spørgsmål, når brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen taler om sex og intimitet i parforholdet. Et af rådene lyder: Flyt samtalen om sex ud af soveværelset

Lyt i Kristeligt Dagblads app

Lyt på Apple Podcast

Lyt på Spotify

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

Uddrag fra podcasten:

Det første dilemma er indsendt af Gitta, som skriver:

(...) Frustrerende har det været for mig som kvinde at læse om alle de mænd, der har lyst til deres kvinder, som ikke gengælder denne lyst. Selv lever jeg i et ægteskab, hvor sølvbrylluppet er passeret, og hvor problemstillingen er præcis den modsatte. Som unge havde vi begge stor lyst til sex. Med årene er det gradvist aftaget for min mands vedkommende. 

Jeg er af natur et meget lidenskabeligt menneske (...) og har mange gange grædt over, at min mand ikke tager initiativ til sex med mig. Jeg føler det ydmygende hver gang at skulle bede om sex. Det betyder, at jeg nu selv ikke har den samme lyst til min mand, som jeg havde før. 

Undervejs er andre overvejelser dukket op, som går på at flytte hver til sit og mødes efter behov, så vi stadig bevarer vores gode fællesskab. Eller at kunne blive sammen, og at jeg fandt en mand, der var interesseret i at dele den del af livet med mig, som min mand ikke ser sig i stand til. Det kaldes utroskab og ligger lige om hjørnet for rigtig mange mennesker i min situation. Begge overvejelser har jeg nævnt for min mand, men han er kun delvist gået seriøst ind i snakken om det. Begge perspektiver kunne blive fatale for vores forhold, og som det er nu, føler jeg mig fastlåst.

Jørgen Due Madsen: “Det er en svær situation, fordi jeg tænker, at det handler om mere end sex. De er kommet ud af den gode samtale om sandsynligvis de fleste emner og lever et parallelt liv, og det, synes jeg, er lidt trist at tænke på.”

Annette Due Madsen: “Og i den her situation handler det måske ikke bare om, at den ene har meget lyst, og den anden har lidt mindre lyst, for det tror jeg faktisk, at rigtig mange par kender. Her handler det om, at han slet ikke har lyst, og det vil jo sige, at det ikke kun handler om sex, men det handler også om at blive mødt og accepteret eller at være værdifuld for den anden. Så hun kan jo få fantasier om, at hun er interessant for ham, eller at hun er ligegyldig og det er jo sådanne tanker der kan få hende til at tænke, om hun bare skal opgive projektet. Så det har vidtrækkende konsekvenser. For eksempel kunne det være godt, hvis han udtrykte sin smerte over ikke at have lyst og fortalte hende, hvad det kunne hænge sammen med. Nogle får mindre lyst, hvis de tager en bestemt form for medicin, eller hvis han har mange bekymringer på arbejdet, eller hvad det kan være. Men hun kunne have brug for at høre hans tanker og overvejelser og smerter over, at han ikke kan give hende det, hun rigtig gerne vil have.”  

Jørgen Due Madsen: “Det kan jo også være, at han er ramt af impotens. Her er det velkendt, at mennesker håndterer det ved at trække sig. Det at komme ind i en eller anden samtale om, hvad det her handler om, er helt afgørende. Det lyder som om, at hun har prøvet med blomster og prøvet at gøre det hyggeligt, men nogle gange er hammeren den største varme. Det at slå i bordet og sige: 'Her er nogle emner, som vi skal snakke om'.”

Om “Liv & Sjæl”
"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål. Henover foråret 2023 genudgives afsnit fra sæsonen “Spørg om livet” som led i avisens familietema. 

I hvert afsnit dykkes der ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 24 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen.

Værten er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og børneopdragelse til utroskab og samliv.

Inspiration eller hjælp?
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk

Redaktionen:
Redaktør: Frederik Meldgaard Lauridsen 
Produktionsassistent: Amalie Lyngby Cloos 

Ris og ros vedrørende podcast kan sendes til: lauridsen@k.dk 

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. Tilmeld dig serien her.