Da jeg mistede min søn, mistede jeg også mig selv. Hvordan finder jeg tilbage?

Kan man forberede sig på at miste, fordi man er bange for tabet? Og hvordan finder man sig selv igen efter at have mistet et barn? Denne uges afsnit handler om tab og sorg

Lyt til ugens afsnit af "Liv & Sjæl - Spørg om livet" ved at klikke på play-ikonet herover eller på din foretrukne podcast-app. 

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

I denne uges podcast taler Jørgen og Annette Due Madsen om tab og sorg. Et af spørgsmålene kommer fra Rasmus, som skriver:

Der er nu gået seks år med sorg over tabet af min søn, som var 10 år, da han døde. Jeg er på sin vis kommet langt med mange sider af mig selv, men jeg kan ikke finde glæden.

Jeg har været en glad person inden dødsfaldet med let til latter, men nu udebliver den. Det er ikke sådan, at jeg aldrig griner, men der er langt imellem. Jeg har let til vrede og tårer. Jeg savner glæden og det at føle sig lykkelig i menneskelig forstand.

Hvad skal eller kan jeg gøre? Jeg ved, at jeg isolerer mig ved ikke at finde venskaber, som jeg helt har meldt mig ud af. Seks år er længe at være ked af det og vred. Og jeg savner glæden og personen i mig selv, som jeg kendte før.

Annette Due Madsen: "Det at miste et barn i den alder må være noget af det aller aller hårdeste, man kan opleve i det her liv, tænker jeg. Et barn der er i gang med sit liv, og hvor man glæder sig til, at de bliver 12 og 16 og 18 og 25, og så er det pludselig slut. Så jeg kan godt forstå, at det er en dyb, dyb sorg, men som vi talte om før, så kan sorg gå over i en depressiv tilstand. Man kalder det kompliceret sorg. Sorg og depression ligner hinanden på nogle punkter. Her kan man tale om, at den naturlige sorg ofte vare længe, men den ændrer sig med tiden. Her virker det til, at den står fast. Så man kunne godt forestille sig, at han går rundt med en depression. Det kunne være rigtig godt, hvis han kunne tale med nogen om det, gerne flere gange. Og måske også få en eller anden form for behandling."  

Jørgen Due Madsen: "For nogle år siden snakkede man meget om sorgens faser. Der var en chokfase og en reaktionsfase, og så sluttede det med en fase, hvor man kommer videre fra det. Der er en del elementer, som er rigtige, men man er mere vidende om, at sorgen er noget, som altid er der, men den er tilbagevendende, den er cirkulær, man besøger den igen. Man mærker den sorg, når det snart er hans fødselsdag, eller hvis man møder en anden på hans alder, så trigger det den sorg, og det skal man jo på en eller anden måde leve med, og det skal han have hjælp til." 

Annette Due Madsen: "Ja, for den er måske ikke bare cirkulær hos ham, men nærmest konstant."

Jørgen Due Madsen: "Ja, man fornemmer, at den er ved at størkne, og ting der størkner, de skal hjælpes. Der skal noget varme til, nogle nye tanker eller oplevelser til. Sorgen bliver aldrig væk, men han skal opleve, at livet bringer nyt håb."

Om “Liv & Sjæl”
"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål.

I denne sæson, “Spørg om livet”, dykker vi ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 23 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen.

Vært er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og sorg til sex og samliv.

Inspiration eller hjælp?
Du kan finde alle Kristeligt Dagblads podcasts her eller i Kristeligt Dagblads app.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk

På redaktionen: Inge Scheel Kelstrup, Frederik Meldgaard Lauridsen og Tora Barsø Bjerre