Direktør i Ældre Sagen: ”Jeg vil opfordre folk til åndeligt at brænde dåbsattesten”

Landets seniorer skal stå langt bedre på arbejdsmarkedet, hvor der i al for høj grad finder aldersdiskriminering sted, mener direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup. I en ny bog giver han gode råd til både nuværende og kommende seniorer

”Man siger, at unge mennesker kan løbe hurtigt om hjørnerne, men at seniorer kan se om hjørnerne," siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen.
”Man siger, at unge mennesker kan løbe hurtigt om hjørnerne, men at seniorer kan se om hjørnerne," siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix.

”Hvis ikke der snart sker noget for alvor, så tror jeg på, at der godt kunne komme en bølge a la den, vi har set med MeToo, der i stedet handler om den aldersdiskrimination, som finder sted på arbejdsmarkedet.”

Bjarne Hastrup, medstifter og mangeårig direktør i foreningen Ældre Sagen, lægger ikke fingre imellem, når han taler om, hvordan han oplever, at mange seniorer bliver forbigået, selv i en tid hvor arbejdspladserne skriger på arbejdskraft, når der skal ansættes nye folk. Det er en situation, hvor der kun står tabere tilbage, mener han: Seniorerne oplever sig som værende kasseret på grund af årstallet på deres fødselsattest, og arbejdsgiverne går glip af en grå guldgrube af erfarne medarbejdere.

Noget må ændres, mener Bjarne Hastrup, og derfor har han nu udgivet bogen ”Senior Cool”. Heri optegner han mange af de udfordringer, der følger med, når man kommer i den alder, hvor man kan kalde sig senior – især på arbejdsmarkedet, men også i forhold til bolig, økonomi og familie. Og så deler han gode råd ud om, hvordan man som senior gebærder sig på et arbejdsmarked, der ikke for alvor har fået øjnene op for de ældre som en ressource på arbejdsmarkedet.

”Man siger, at unge mennesker kan løbe hurtigt om hjørnerne, men at seniorer kan se om hjørnerne. Der er brug for begge dele på en arbejdsplads. Og det spændende perspektiv er, at inden for de næste otte til 10 år vil arbejdsstyrken stige med 200.000. Vi er på vej, men der er brug for flere, og tre fjerdedele af dem, der kommer på arbejdsmarkedet de næste otte år, er seniorer. Så hvis jeg var arbejdsgiver, ville jeg vælge dem i god tid og få uddannet dem til opgaverne,” siger han.

Fremtidens seniorer vil, tror Bjarne Hastrup, dog på et punkt få hjælp udefra til at imødegå aldersdiskriminationen på arbejdsmarkedet. For som følge af coronapandemien er hjemmearbejdspladser blevet mere udbredt, og for de mange seniorer, der arbejder det meste af dagen bag en computerskærm, vil det være en fordel.

Man siger, at unge mennesker kan løbe hurtigt om hjørnerne, men at seniorer kan se om hjørnerne. Der er brug for begge dele på en arbejdsplads

Bjarne Hastrup

Direktør, Ældre Sagen

”Jeg vil opfordre folk til åndeligt at brænde dåbsattesten. Personen er vigtigere end alderen. Og fremover vil det blive meget mindre vigtigt, idet vi i langt højere grad vil komme til at sidde hjemme bag skærmen. Her kan du ikke se, hvor gamle folk er, men udelukkende bedømme deres indsats ud fra talent,” siger han.

Seniorer skal bakke unge ledere op

Selvom Bjarne Hastrup mener, at der er noget ravruskende galt med indstillingen på de danske arbejdspladser, når man trods af gode kvalifikationer kan blive diskvalificeret på grund af sin alder, mener han ikke, at seniorerne selv har retten til at sætte sig passivt hen og håbe på bedre tider. Det kræver en indsats fra begge sider.

”Noget af det, jeg ser, er, at unge ledere – det vil sige dem på 40 år og under – ikke ansætter folk på over 55 år. De ledere skal vi have fat i, for de skal vide, at de har adgang til en talentfuld arbejdskraft. Samtidig er det afgørende, at seniorerne skal vænne sig til at bakke de unge ledere op. De skal ikke have en bedrevidende attitude, fordi de har flere års erfaring – jeg mener faktisk, at seniorer har en særlig forpligtelse til at sætte deres viden til rådighed så godt som betingelsesløst. Så kan de unge ledere virkelig se, at de kan bruge dem til noget," siger han og tilføjer:

”Og så mener jeg jo også, at Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, og hvem vi ellers har, skal se at få givet lederne derude en seniorpolitisk rusketur”.

Bjarne Hastrup har adskillige forslag til, hvordan arbejdspladserne helt konkret kan gøre sig selv både mere attraktive og hensynsfulde over for seniorer. Et af dem handler om at indføre ”Bedstes første sygedag”.

”For en del seniorers vedkommende gælder det, at de både har børnebørn og egne forældre, som de hjælper med at passe. Men hvor forældre kan tage barnets første sygedag, er der sjældent nogle muligheder, når ens gamle mor skal på hukommelsesklinikken og ikke kan klare det alene. Faktisk har vi indført det her hos Ældre Sagen, og jeg synes, det er en god måde at signalere til seniormedarbejdere, at vi forstår dem og respekterer dem. Og vi oplever ikke, at det er noget, der bliver misbrugt overhovedet. Mon ikke det indføres ved lov inden for de næste 10 år, når pensionsalderen stiger,” siger Bjarne Hastrup. 

Bjarne Hastrup, direktør for Ældresagen.
Bjarne Hastrup, direktør for Ældresagen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix.