Ditlev Tamm: Livet bliver smukkere, når én verden ikke udelukker en anden

Under en samtale med en tidligere topmodel langt ude på landet i det østlige Finland, mødte professor emeritus Ditlev Tamm sidste sommer en livsanskuelse, han kender fra sig selv. Det blev et møde, der mindede ham om livets mange kontraster

Ditlev Tamm, født i 1946.
Ditlev Tamm, født i 1946. Foto: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix.

Måske undrede hun sig – den tidligere finske model og nu hotelejer Saimi Hoyer – da en ældre, tilsyneladende almindeligt klædt herre fra Danmark sidste sommer opsøgte hende på hendes hotel og spurgte, om hun kunne tænke sig at tale med ham om mode.

Hvad Saimi Hoyer ikke kunne vide var, at manden, der var gæst på hendes hotel midt ude i skoven på en kuperet landtange mellem store finske søer, i sit hjemland er kendt for ikke blot en lang karriere som juraprofessor, men undertiden også for sin insisteren på at gå i den påklædning, han finder smukt. Også hvis det er høje hæle.

Sammen med sin finske hustru var Ditlev Tamm taget til Finland over sankthans. De havde indlogeret sig i det gamle træhotel fra 1800-tallets russiske overherredømme, som i 2016 var blevet lavet til hotel og siden har været drevet af den tidligere topmodel. Ditlev Tamm vidste godt, at den finske "kändis" Saimi Hoyer af og til optræder i den finske presse. Men ellers kendte han ikke meget til kvinden, da han blev så betaget af hendes iøjnefaldende påklædning, at han fik lyst til at tale med hende. Af samme grund var han ikke forberedt på, at deres historier senere skulle vise sig at spejle hinanden.

“Finnere er jo normalt meget diskrete mennesker, der ikke trænger ind på hinanden,” siger Ditlev Tamm om det første møde og fortæller, at hans hustru også syntes, det var grænseoverskridende, da han uden videre gik hen og spurgte, om den fremmede kvinde mon kunne tænke sig at tale med ham om sit liv.

Men det kunne hun, så senere samme dag fandt de et sted at slå sig ned i det gamle træhus, der i dag er renoveret og udsmykket med moderne kunst. Og selvom Ditlev Tamm taler en smule finsk, besluttede de sig at gennemføre den timer lange samtale på italiensk.

Da Ditlev Tamm boede på Saimi Hoyers (på billedet) hotel, der ligger midt ude i skoven i Finland, fire timer nordøst for Helsinki, blev han så betaget af hendes iøjnefaldende påklædning, at han følte sig kaldet til at tale med hende.
Da Ditlev Tamm boede på Saimi Hoyers (på billedet) hotel, der ligger midt ude i skoven i Finland, fire timer nordøst for Helsinki, blev han så betaget af hendes iøjnefaldende påklædning, at han følte sig kaldet til at tale med hende. Foto: Ditlev Tamm.

“Der var noget meget specielt i selv at komme fra Danmark og tale på et fælles tredjesprog – et af Europas store kultursprog, i stedet for et almindeligt, banalt engelsk – med en interessant finsk kvinde og så være omringet af den finske natur på et af de smukkeste steder, jeg kender,” siger han.

Og sproget viste sig at blive ganske befordrende for samtaleemnet. Hurtigt stod det nemlig klart, at de to deler en dyb interesse for ikke bare mode, men også bestræbelserne på at forene moden med et liv, som for mange ikke rimer på fashionabel beklædning. Egentlig var Saimi Hoyer allerede universitetsuddannet, da hun i Italien blev opdaget som model og hendes liv en drejning. De følgende mange år arbejdede hun for de største internationale modehuse. Men i 2016 besluttede hun at lægge karrieren, der havde ført til lange ophold i USA, Japan og Milano, på hylden og i stedet komme sig over den alvorlige infektionssygdom, som nær havde taget livet af hende, ved at søge tilbage til rødderne i den finske skov.

Selvom han i Danmark er kendt for at være såkaldt "crossdresser" – og altså ikke er bange for at iføre sig kvindetøj – klæder Ditlev Tamm sig som regel mere konventionelt klædt, når han er i Finland, som her i den finske by Savonlinna.
Selvom han i Danmark er kendt for at være såkaldt "crossdresser" – og altså ikke er bange for at iføre sig kvindetøj – klæder Ditlev Tamm sig som regel mere konventionelt klædt, når han er i Finland, som her i den finske by Savonlinna. Foto: Privatfoto.

Når Ditlev Tamm i dag fortæller om mødet med Saimi Hoyer, siger han, at han især blev fænget af, at hendes farvel til catwalken ikke blev et farvel til moden. At hun efterfølgende beviste, at storbylivets højkultur ikke er uforeneligt med et liv i naturen. Og at hun på den måde var blevet symbol på det faktum, at livet bliver smukkere, når man forstår at forene forskellige verdener med hinanden – også selvom man lever i et samfund, hvor forestillinger om ens karriere kan føre til, at man bliver påduttet bestemte forventninger.

“Det er ganske overraskende og nærmest betagende, at man kan komme ud på landet i Finland og så møde sådan en kvinde, som har opgivet en modekarriere for at hellige sig naturen, fordi hun synes, at hun trives allerbedst med at drive hotel og plukke svampe i skovene. Især når hun ikke har glemt det smukke tøj og sansen for det, men i stedet taget det med til sig og gjort sit liv til et sted, der forener så mange slags kulturer. Det synes jeg på en måde viser noget om, hvor mange kontraster og facetter livet har. Og det er meget smukt,” siger Ditlev Tamm.

I Saimi Hoyer genkendte han noget, han holder af i andre mennesker. Det er den umiddelbare glæde ved at turde se anderledes ud og vise det – eksempelvis ved at iklæde sig en stor, iøjnefaldende rød kjole og blomsterkrans, selv når man befinder sig langt ude på landet blandt birketræer og svampe i skovbunden.

Og selvom det for så vidt ikke var noget, der umiddelbart slog Ditlev Tamm i mødet med Saimi Hoyer, så kan han i dag godt selv se, at netop dén fascination, hun vækkede i ham, på mange måder ligner den fascination, flere i Danmark møder ham selv med.

Den tidligere finske model Saimi Hoyer ejer Hotel Punkaharju, der ligger midt ude i skoven i Finland, fire timer nordøst for Helsinki. Det er her, billedet af hende er fra, og det var også her, professor emeritus Ditlev Tamm mødte hende og følte sig kaldet til at tale med hende.
Den tidligere finske model Saimi Hoyer ejer Hotel Punkaharju, der ligger midt ude i skoven i Finland, fire timer nordøst for Helsinki. Det er her, billedet af hende er fra, og det var også her, professor emeritus Ditlev Tamm mødte hende og følte sig kaldet til at tale med hende.
Foto: Visit Saimaa.

“Nu hvor jeg selv er blevet interesseret i mode og tøj, er der mange, som synes, det er sjovt, at jeg både er professor, men også indeholder og fremviser nogle andre sider,” siger han.

“Men jeg har jo en grundidé om, at man sådan set godt kan gøre noget ud af sit tøj, uden man behøver at være fjollet eller urimeligt forfængelig af den grund. Jeg mener, at det hører med til at gøre livet lidt smukkere. Og på samme måde viste Saimi, at mode ikke bare er for folk, der er tomme i hovedet, men at de ofte er højt kultiverede mennesker, der simpelthen bare godt kan lide at gøre en indsats for æstetikken, uden det bliver snobbet af den grund,” siger Ditlev Tamm, der ser frem til denne sommer igen at rejse til Punkaharju og ikke mindst Saimi Hoyers skovhotel.

Og han håber, de vil få lejlighed til at fortsætte samtalen.