Eksperter: Et ældreoprør nærmer sig med hastige skridt

Den voksende ældregeneration vil sætte et markant aftryk på samfundet, spår flere forskere. De vil gøre op med aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet og stereotyper om ældrelivet

En gruppe af ældre mænd mødes på et smedeværksted i Kerteminde, hvor de svejser og drikker øl for at undgå at blive ensomme.
En gruppe af ældre mænd mødes på et smedeværksted i Kerteminde, hvor de svejser og drikker øl for at undgå at blive ensomme. Foto: Anne Kiib Larsson.

Carsten Borups generation gjorde oprør, da de var unge i 1968. Nu vil de også gøre oprør som ældre, siger han. Ikke i den forstand at de vil besætte huse eller gå på barrikaderne, “selvom det kunne være sjovt”. Nej, i den forstand at de vil kræve respekt.

“Det billede af alderdom, vi ser i dag, matcher slet ikke det billede, vi har af os selv. De fleste ældre er friske og aktive, men vi føler, at vi bliver udstødt og mister nogle af de rettigheder, som vi tidligere har haft. For eksempel i forhold til at fortsætte på arbejdsmarkedet, så længe vi har lyst,” siger 71-årige Carsten Borup, der er sekretariatsleder i Foreningen den 3. alder – A3.