Er du en høne, løve eller ravn? Moderskabet et blevet et refleksivt identitetsprojekt

Aldrig har adgangen til information om det gode forældreskab været mere tilgængelig. Alligevel kan det for kvinder føles som at stå på en scene uden at kende replikkerne, når de bliver mødre

Er du en høne, løve eller ravn? Moderskabet et blevet et refleksivt identitetsprojekt
Illustration: Rasmus Juul.

Da Marta Sørensens søn blev så stor, at han skulle i vuggestue, græd han i begyndelsen, når hun afleverede ham. "Muar, muar," råbte han, når hun sagde farvel. Og til sidst var hun "overbevist om, at han som midaldrende mand ville få meget let ved at sende mig på et af de der demensplejehjem uden håndtag på indersiden af døren."

Marta Sørensen er dygtig. Hun er journalist og redaktør på Weekendavisen, hun er veluddannet og ressourcestærk. Men da hun blev mor for to og et halvt år siden, oplevede hun pludselig at føle sig som en skuespiller kastet ind på en scene uden i starten at kende sine replikker. Og med oplevelsen af, at hvis der ikke kom Shakespeare ud af munden på hende, havde hun gjort noget galt. Så var der noget galt med hende. Hun er ikke den eneste overuddannede kvinde i 30'erne fra den bløde middelklasse (karakteristikken er hendes egen), som trods en privilegeret position oplever sig som rådvild i moderskabet i dag.