Erik Bjerager: På Storbritanniens hellige ø vandrer man gennem skønhed

Munken Sankt Cuthbert vandrede i 600-tallet fra sit kloster i Melrose i det sydlige Skotland til øen Lindisfarne, Holy Island, i England. Han blev en af de vigtigste missionærer for kristendommen i Storbritannien og inspirerer mennesker i dag. Erik Bjerager er fulgt i hans fodspor

Vandringen ad St Cuthbert’s Way går gennem noget af det smukkeste landskab i det sydlige Skotland og nordøstlige England. Her er det Cheviot Hills, som ruten skærer igennem på vejen på Lindisfarne, Holy Island.
Vandringen ad St Cuthbert’s Way går gennem noget af det smukkeste landskab i det sydlige Skotland og nordøstlige England. Her er det Cheviot Hills, som ruten skærer igennem på vejen på Lindisfarne, Holy Island. Foto: Chris Strickland/Ritzau Scanpix.

Overalt i Europa søger mennesker tilbage på de gamle pilgrimsruter. Hundredtusinder vandrer hvert år på Jakobsvejen, Caminoen, til Santiago de Compostela i det nordlige Spanien. Andre søger Frankervejen, Via Francigena, fra Canterbury ned gennem Frankrig til Rom. Herhjemme vandres der ikke mindst langs den gamle hærvej i Jylland, som også var en del af middelalderens netværk af pilgrimsruter.

Storbritannien har oplevet den samme fornyede interesse for at vandre ad de gamle veje, ”the old ways”. Man vandrer for at være i naturen, for at søge fred og stilhed og for at finde afklaring og ny retning i livet. Tendensen er måske forstærket af det politiske opbrud, som særligt Storbritannien undergår efter Brexit og de urolige tider, vi lever i.