Et ja i en dør blev afgørende for Bengt Holsts arbejdsliv

København Zoos tidligere videnskabelige direktør Bengt Holst havde som ung sat sig op efter en forskerkarriere på universitetet, og havde aldrig haft zoologisk have i tankerne. Indtil hans vejleder fortalte ham om en ledig stilling

Biolog Bengt Holst, født 1952, er tidligere videnskabelig direktør for København Zoo. I dag er han formand for Det Dyreetiske Råd og Den Danske Naturfond.
Biolog Bengt Holst, født 1952, er tidligere videnskabelig direktør for København Zoo. I dag er han formand for Det Dyreetiske Råd og Den Danske Naturfond. . Foto: Leif Tuxen.

Det var i 1982. Jeg var 30 år og i gang med at skrive mit speciale om kragefugles overnatningsmønstre. Jeg havde et par spørgsmål, som jeg ville vende med min vejleder Hans Lind.

På studiet havde jeg specialiseret mig i adfærdsbiologi, og jeg var ret god til det, så jeg forestillede mig, at jeg skulle gøre forskerkarriere på universitetet.

Men den her dag, da jeg stod i døråbningen ind til Hans Linds kontor, fortalte han, at han sad i et råd under Kulturministeriet, der på det tidspunkt havde tilsyn med de zoologiske haver. Han vidste, at den første videnskabelige stilling i zoologisk have i København ville blive oprettet året efter. Han spurgte mig, om han skulle han prøve at køre mig i stilling til jobbet.

Jeg havde slet ikke haft zoologisk have inde på min lystavle. Men tænk, hvis jeg kunne få et job, hvor jeg kunne beskæftige mig med alle mulige slags dyr og sikre dem bedre forhold. Så jeg sagde ja, og i 1983 tiltrådte jeg. Og det blev hele min karriere.

På det tidspunkt var man optaget af, at dyrene skulle have den korrekte ernæring og en god hygiejne. Som adfærdsbiolog kom jeg med et tredje ben til dyrepasningen, som handlede om adfærdsberigelse. Hvis dyrene skulle have det godt, skulle de ikke kun holdes i live, men også have mulighed for at udføre mest mulig naturlig adfærd inden for de givne rammer.

Så hvor dyrepasserne for eksempel var vant til at fjerne visne blade i anlæggene, kom jeg og smed bladene og døde grene ind til dyrene igen, så de havde noget at rode i. Det var en 180 graders vending, og det må også have været svært med sådan en grønskolling, der kom lige fra universitetet og ville lave om på det hele.

Jeg lavede da også masser af fejl i begyndelsen. Men i dag vil du ikke kunne finde en dyrepasser, der ikke tænker lige så meget på adfærd som på foder og hygiejne. I de senere år kom fokusset til at være på naturbevarelse. I dag er Zoologisk Have København aktiv rundt om i verden med forskellige naturbevarelsesprojekter.

Hvis ikke jeg havde sagt ja den dag i 1982, kunne mit liv have set helt anderledes ud.