Fra arkivet: Coronavirus udløser vores angst for det ukendte

”Udbruddet af coronavirus i Kina har meget lille risiko for at nå Danmark”, skrev Kristeligt Dagblad i den første artikel, avisen nogensinde bragte om coronavirus. Artiklen fra den 28. januar 2020 kan læses nedenfor – og som bekendt gik det ikke helt, som den forudså

Artiklen med overskriften ”Coronavirus udløser vores angst for det ukendte” var på forsiden af Kristeligt Dagblad den 28. januar 2020.
Artiklen med overskriften ”Coronavirus udløser vores angst for det ukendte” var på forsiden af Kristeligt Dagblad den 28. januar 2020.

N ervøsiteten for den nye kinesiske virus corona breder sig hurtigere end virusset selv. Selvom læger og andre sundhedsfaglige eksperter understreger, at udbruddet har lav risiko for at sprede sig uden for Kina, er coronavirusset blevet en af tophistorierne i de danske og internationale medier, og Kinas intense bestræbelser på at inddæmme smitten følges opmærksomt og bekymret over hele verden – uagtet, at antallet af ofre stadig er forsvindende få. Indtil i går (den 27. januar 2020, red.) var 81 mennesker døde i Kina af corona ud af en befolkning på 1,4 milliarder, og blandt resten af verdens befolkning på 6,4 milliarder mennesker var der 44 bekræftede tilfælde af smitte. Ifølge FN’s sundhedsorganisation, WHO, er der foreløbig ikke tale om en international sundhedskrise.

Ét er dog tal og eksperter, der fortæller, at der er langt større risiko for at dø i trafikken end for at dø af coronavirus. Noget andet er den frygt, vira har det med at sprede. Som tidligere set med sars, fugleinfluenza og ebola.

”Frygt er irrationel. Vi bliver ikke bange for det, vi burde blive bange for. For eksempel burde vi være utroligt bange for at køre på landevejene. Det er vi ikke, selvom de er vældig farlige. Men vi frygter det nye og ukendte, som en virus jo er,” siger Keld Molin, psykolog og rådgiver for blandt andet Beredskabsstyrelsen med speciale i krisers og terrorangrebs psykologi.

Klinisk psykolog Trine Lind Laursen, der har speciale i angst, stress og depression, peger på, at vi mennesker sjældent ved, om vi bekymrer os om det rigtige.

Vores krop er ikke i stand til at skelne mellem en reel og en oplevet trussel. Vi reagerer med angst i begge tilfælde.

”Det er vældig praktisk, når der er en bjørn, der står og brøler lige foran os, men når det er en coronavirus, vi efter alt at dømme aldrig kommer i berøring med, så er det ikke hensigtsmæssigt. Men vores angstsystem er ikke rationelt,” siger hun.

Ifølge Keld Molin skaber vira yderligere nervøsitet, fordi man har at gøre med noget usynligt, hvor man kan blive smittet uden at vide det.

”Man har ikke kontrol over situationen. Og det skaber en stor usikkerhed, når vi ikke kan aflæse risikoen,” siger han.

Når dertil kommer, at en virus principielt har potentiale til at smitte mange millioner af mennesker, hvis det ikke lykkes at standse den, har frygten let spil. Selvom erfaringen viser, at det i nyere tid er lykkedes at bremse alle vira, lever usikkerheden altid.

”Hver virus er en ny virus, og som sådan begynder vores frygt forfra hver gang. Det er først, når vi ser, at myndighederne har ret, og den ikke spreder sig, at vi begynder at vænne os til den og slappe af,” siger Keld Molin.

Den amerikanske læge og professor i medicin ved New York Universitet Marc Siegel skrev i 2006 bogen ”False Alarm: The Truth About the Epidemic of Fear” (Falsk alarm: Sandheden om frygtens epidemi).

I en kommentar til coronaudbruddet på den amerikanske nyhedsside The Hill skriver Siegel, at ”vi nu endnu engang føler os sårbare over for en mystisk ny virus, som det, der har bredt sig mellem arterne fra et ukendt dyr på et fiskemarked i Wuhan”.

Men det sikreste bud er stadig, skriver han også, at ”vores mareridtsagtige frygt er langt værre end virkeligheden, og at denne kongen af virus (corona hedder sådan, fordi det ligner en krone i et mikroskop, red.) er langt mindre farligt end det årlige udbrud af influenza, som hvert år slår millioner ihjel over hele verden”.

I influenzasæsonen 2017-2018 døde over 1600 mennesker i Danmark.

I 2003 var den canadiske by Toronto og provinsen Ontario blandt dem, der blev ramt af sars, og 44 mennesker døde. David McKeown blev embedslæge i Toronto året efter og var det frem til 2016.

Han hæftede sig i sidste uge i et indlæg i den canadiske avis The Globe and Mail ved, at en virussmitte både kan være en biologisk og en sociologisk begivenhed.

Et virusudbrud ledsages ofte af en irrational frygt for de mennesker, der forbindes med det sted, hvor sygdommen er opstået. Det førte til urimelig diskrimination af Torontos asiatiske mindretal under sars-udbruddet.

Artiklen blev oprindeligt bragt i Kristeligt Dagblad den 28. januar 2020.