Hvis du tror, danske forældre er overbeskyttende, så skulle du se de nepalesiske

Danskernes respekt for hinandens privatliv, løse forhold til forældrene og de mange skilsmisser springer i øjnene på nepalesiske Sudip Sam, der har boet i Danmark siden 2013

38-årige Sudip Sam fra Nepal rejste sammen sin kone Mandira Joshi til Danmark i 2013. Parret ville prøve lykken i et land med flere muligheder. I dag arbejder Sudip Sam i et rengøringsfirma og bor i København. Her står de med Frederiksborg Slot i baggrunden.
38-årige Sudip Sam fra Nepal rejste sammen sin kone Mandira Joshi til Danmark i 2013. Parret ville prøve lykken i et land med flere muligheder. I dag arbejder Sudip Sam i et rengøringsfirma og bor i København. Her står de med Frederiksborg Slot i baggrunden. Foto: Privat.

Da jeg for 10 år siden flyttede til Danmark med min kone, og jeg fik at vide, at danskere sendte deres forældre på såkaldte plejehjem, synes jeg godt nok, at det lød mærkeligt. "Hvorfor kan de ikke bo hjemme hos jer?", tænkte jeg.

I Nepal er det anderledes. Da forældrene tager sig af børnene, indtil de bliver voksne, har børnene også et ansvar for at tage sig af forældrene, når de ikke længere kan klare sig selv. Når man bliver gift, tager konen typisk sine forældre med til det nye hjem. Jeg har selv bygget et stort hus til mine forældre i Nepals hovedstad, Kathmandu, hvor min kone og jeg planlægger at flytte hen i en nær fremtid og bo sammen med dem – for de bliver ældre og ældre. Familierne i Nepal er meget større, og hele storfamilien med både bedsteforældre, tanter og onkler bor nogle gange i samme hus.

Når jeg forestiller mig en typisk dansk familie, tænker jeg på en lille, velbalanceret kernefamilie med forældre og få børn, hvor alle respekterer hinandens privatliv. Respekten for privatlivet er nok den største forskel mellem den nepalesiske og danske familie. I Nepal har man praktisk talt ikke noget privatliv fra sin familie. Man er sammen hele tiden, og inden man tager en beslutning, drøftes det i hele familien. Hvis de ældre familiemedlemmer har en holdning, kan man ikke ignorere den. Da man er så involveret i hinandens liv, knytter man også stærke familiebånd. Når man en gang imellem gerne bare vil være alene, er det selvfølgelig bittert, at der ikke er respekt for privatlivet. Men det er også rart, at man er så tæt med sin familie.

Jeg har lagt mærke til, at når et dansk barn falder, så siger forældrene “op igen”. På den måde lærer de børnene at stå på egne ben. Nepalesiske forældre ville straks løb hen og løfte børnene op, for de er meget overbeskyttende. Danskere lærer også deres børn at spise selv, fra de er helt små. I Nepal mader man ofte børnene, indtil de er fem år gamle – nogle gange helt indtil de er 10 år. Der kunne nepaleserne lære noget af danskerne, for noget af det mest beundringsværdige ved den danske familie er, at man opdrager børnene til at blive selvstændige. Danske børn virker som regel meget modne, når man taler med dem.

Sudip Sam med sine forældre og konen Mandira Joshi.
Sudip Sam med sine forældre og konen Mandira Joshi. Foto: Privat.

En anden ting, der overraskede mig, er kulturen med, at kærester flytter sammen, inden de bliver gift. Det er meget unormalt i Nepal, og de fleste forældre ville ikke tillade det. Efter danskere er blevet gift, bliver de til gengæld hele tiden skilt. Nogle gange får jeg indtryk af, at man går fra hinanden, så snart der opstår de mindste problemer i ægteskabet. Der har man en længere lunte i Nepal. Man bliver sammen og kæmper for at få det til at fungere. 

Jeg tror, at nepalesere kan lære noget af danskerne med hensyn til at opdrage deres børn til at blive selvstændige og tage kontrol over deres eget liv. Til gengæld kunne de danske familier lære noget af det stærke bånd, nepalesiske familier har. Og den måde, nepalesere tager sig af deres forældre. Hvis ens bedsteforældre bor alene og har svært ved at klare sig, og man har plads til at have dem boende i sit eget hus, så synes jeg, at man burde overveje det.

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. Følg med i serien her.