Hvis jeg møder en sart sjæl, får jeg lyst til at putte den i lommen

30-årige Ida-Marie Scheer måtte opgive musikken, da hun var ude for et færdselsuheld. Hun er den tredje dansker i Kristeligt Dagblads artikelserie, der fortæller om sit liv og sine værdier

Ida-Marie Scheer bor sammen med sin kæreste "i en gammel 60'er-kasse i Nykøbing Falster", som de har renoveret fra top til tå. "Det er kun 87 kvadratmeter, og vi har søgt om tilladelse til at bygge huset ud. For en dag skal vi nok være lidt flere her i huset," siger hun.
Ida-Marie Scheer bor sammen med sin kæreste "i en gammel 60'er-kasse i Nykøbing Falster", som de har renoveret fra top til tå. "Det er kun 87 kvadratmeter, og vi har søgt om tilladelse til at bygge huset ud. For en dag skal vi nok være lidt flere her i huset," siger hun. . Foto: Anne Kiib Larsson.

Hvem bor du sammen med?

Med min kæreste og vores hund, Bob. Den hedder egentlig Hector, men af en grund, jeg ikke kan huske, har jeg altid kaldt den Bob. Min kæreste og jeg mødte hinanden på dating-appen Tinder. Jeg var kommet ud af et langt forhold på syv år og troede, at jeg ikke kunne blive så glad for nogen igen. Og jeg vidste heller ikke, hvor jeg skulle møde nogen. De mænd, jeg gik til boksning med, var ikke lige noget for mig, og jeg gad heller ikke at gå i byen hele tiden. Mine veninder foreslog mig Tinder, og så kom jeg på en masse dates. Hold da op, hvor har jeg drukket meget kaffe og taget mig til hovedet og tænkt "nu orker jeg ikke mere". Men så en dag skrev Nicklas til mig, og så skete det bare.

Denne artikel er en del af denne serie:
Hvem er danskerne?

Vi har været kærester i to et halvt år år og bor sammen i en gammel 60'er-kasse i Nykøbing Falster, som vi har renoveret fra top til tå. Det er kun 87 kvadratmeter, og vi har søgt om tilladelse til at bygge huset ud. For en dag skal vi nok være lidt flere her i huset. Jeg har sommetider lidt hjemve mod Næstved, hvor jeg boede før, så jeg har købt et sommerhus på Enø. Jeg havde altid troet, at sommerhuse var for rige og udødelige, men sådan en helt almindelig dødelig efterskolesekretær som mig kunne også få råd til det. Og jeg elsker det sommerhus!

Hvor er du vokset op?

Jeg boede i starten af mit liv på landet lidt uden for Glumsø på Sydsjælland på et lille husmandssted. Med to halvstoresøstre og en tvillingebror.  Men da jeg var lille, gik mine forældre fra hinanden, og så flyttede jeg med min mor til Herlufmagle. Det var for mig en kompliceret barndom, hvor der var kærlighed, men også svære ting at tage stilling til som barn. Men jeg har lært hver dag at gøre mig umage for at have det godt og være glad. For jeg synes, jeg har brugt for meget af mit liv på at være ked af det og kæmpe med svære ting. 

Hvad arbejder du med?

Jeg er sekretær på Næsgaard Efterskole og har været det siden 2019, men tænk, at jeg skulle gå sådan en bue for at ende der. Jeg har spillet klaver, siden jeg var fem år. Da jeg gik i 2. g, løb jeg sur i gymnasiet, så jeg fik dispensation til at forsøge at gå til studentereksamen uden at have gået i 3. g. Jeg klarede det, selvom det ikke var bragende gode karakterer. Og nu ville jeg spille musik og teater. Jeg skulle snart søge ind på konservatoriet, og jeg var på vej til Tivolis Koncertsal, hvor jeg skulle være frivillig ved en teaterforestilling, da jeg på en motorvejsafkørsel blev påkørt af en, der ikke så, at jeg holdt for rødt. Jeg blev skubbet ud på kørebanen, hvor der var grønt for de andre bilister, og en dem kørte ind i siden på min bil.

Næste dag tog jeg på arbejde i Bilka og fik det rigtig dårligt. Mine bedsteforældre kørte mig på skadestuen, og det viste sig, at min ryg var blevet slået skæv, og at jeg havde fået piskesmæld. Jeg har siden fået kronisk hovedpine og tinnitus på højre øre, hvor der også kun er 35 procent hørelse. Ulykken betød, at jeg ikke længere kunne holde til at spille musik, og siden fik jeg også en depression. Da mødte jeg en psykolog, som uden tvivl har reddet mig. Hun er verdens mest fantastiske menneske. Hun hjalp mig med at finde ud af, hvordan jeg skulle komme videre i mit liv, og også med at kigge tilbage og forstå mine relationer.

Senere blev jeg uddannet frisør, og selvom jeg var glad for det og for at kunne udfolde mig kreativt, vidste jeg allerede efter uddannelsen, at min krop ikke kunne holde til det fag. Jeg blev også uddannet ejendomsmægler, og jeg trivedes med at sælge landejendomme og parcelhuse. Men så blev jeg opfordret til at søge jobbet på Næsgaard Efterskole. Jeg tænkte, at jeg jo ikke var den ideelle kandidat med min erfaring, men jeg sagde til dem, at jeg drømte om at kunne give den samme oplevelse til elever, som jeg selv havde haft, da jeg gik på efterskole, hvor jeg fik styrken til at gå ud i resten af livet. Og så fik jeg jobbet!

Jeg har startet min fjerde årgang op, og jeg kan ikke forestille mig nogensinde at skulle lave noget som helst andet. Tænk, at jeg er endt her, hvor jeg både kan være med til at drive virksomhed og samtidig får lov til at være sammen med eleverne. Min forstander siger, at man ikke får sit livs år på efterskole. Man tager det. Og sådan tror jeg, det i det hele taget er med ens liv og ens vej. Det hele kan være pokkers skævt og forkert, men tager man mulighederne, er man måske pludselig ude på den anden side.

"Mit sociale gen hamrer af sted – også selvom jeg efter færdselsuheldet lettere bliver meget træt. Jeg er pjattet med fællesskaber og oplevelser med andre mennesker. Det ligger dybt i mig, at vi skal passe godt på hinanden," siger Ida-Marie Scheer.
"Mit sociale gen hamrer af sted – også selvom jeg efter færdselsuheldet lettere bliver meget træt. Jeg er pjattet med fællesskaber og oplevelser med andre mennesker. Det ligger dybt i mig, at vi skal passe godt på hinanden," siger Ida-Marie Scheer. Foto: Anne Kiib Larsson

Hvad bruger du din fritid på?

Jeg dyrker crossfit og er med i bestyrelsen for den gamle elevforening på Brøderup Efterskole, som jeg selv gik på i sin tid. Jeg har også et gymnastikhold for tidligere elever på Brøderup, hvor vi mødes i fire timer hver 14. dag. Og så bliver det til en opvisning, som vi tager rundt med på efterskoler og i DGI-regi – og viser, hvor seje vi er.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Ost, smør og mælk, fordi det bedste, jeg ved i hele verden, er en ostemad og en kop kaffe med mælk. 

Hvad bekymrer du dig om?

Mest om, om jeg er god nok. Ikke fordi der er nogen, der har sagt, at jeg er dårlig. Men jeg har prøvet, at min verden gik lidt i stykker. Nu har jeg fundet min plads i livet, men jeg tænker stadig på, om jeg mon gør det godt nok. Jeg kan mærke, at perfekthedskulturen smitter af på mig – også selvom jeg er bevidst om, at det sker. 

Hvad giver dit liv mening?

Mit sociale gen hamrer af sted – også selvom jeg efter færdselsuheldet lettere bliver meget træt. Jeg er pjattet med fællesskaber og oplevelser med andre mennesker. Det ligger dybt i mig, at vi skal passe godt på hinanden. Hvis jeg møder en sart sjæl, for eksempel på mit arbejde, har jeg lyst til at putte den i lommen og passe på den. Men jeg kan også brænde fingrene på det nogle gange, hvis jeg vil hjælpe for meget.

Hvad tror du på?

Jeg føler mig egentlig ikke så troende, men når jeg har oplevet, at tingene var virkelig svære, og jeg ikke har kunnet se mig ud af dem, har jeg nogle gange foldet mine hænder og kigget op i himmelen. Jeg tror ikke, jeg har bedt til Gud, men for eksempel til min mormor og morfar: "Hjælp mig til at komme ud af den her kattepine," har jeg måske sagt. Jeg ved ikke, om jeg tror på Gud. Men jeg tror på håbet. 

Hvilke danskere oplever du, at du har mest tilfælles med?

Dem, jeg møder i fællesskaber. Det kan være på mit gymnastikhold, til crossfit, i familien og blandt eleverne på efterskolen.

Hvilke danskere har du sværest ved at forstå?

Dem, der står allerbagerst i en lang kø i Netto og råber modbydelige ting til kassedamen, der har et "ny i job"-skilt på trøjen. De råber "kan du ikke åbne en kasse til", og når hun så gør det, så styrter de op til den i stedet for at have en lille smule fornemmelse for køkultur. Og så står de også der og brokker sig til den næste kassedame. Det er dem, der har nul næstekærlighed. Det er det mest irriterende, jeg ved!