Hvad stiller jeg op med mine kritiske og arrogante svigerforældre?

I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. I denne anledning genudgives podcastserien “Liv & Sjæl - Spørg om livet”. Her svarer avisens brevkasseredaktører på nogle af de bedste og sværeste dilemmaer fra brevkassen med familien i fokus. Lyt eller genlyt til dette afsnit ved at klikke på play-ikonet herunder eller på din foretrukne podcast-app

Hvordan håndterer man kritiske svigerforældre? Og skal man tage kampen med en passiv svigerdatter, som lader børnebørnene invadere hjemmet? 

Det er de dilemmaer, som avisens brevkasseredaktører, Annette og Jørgen Due Madsen, sammen med vært, Sara Gro Vagtholm, tager fat på i afsnittet, der har svigerfamilien som omdrejningspunkt. 

Lyt i Kristeligt Dagblads app

Lyt på Apple Podcast

Lyt på Spotify

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

Et af spørgsmålene kommer fra Maja, som skriver:

Jeg har fået nogle svigerforældre, som ligger meget langt fra mine værdier. Det var knapt så tydeligt, før vi fik børn; men efterhånden er det gået mere og mere op for mig, hvor kritiske de er over for os og vores måde at være forældre på. De opfatter mange ting på den værste måde. Det gennemsyrer også ofte samværet, at de heller ikke indbyrdes har det særlig hyggeligt sammen.
 
Jeg har besluttet mig for, at vi skal have en eller anden form for fællesskab, for jeg vil ikke kunne bære, at min mand og vores to små børn ikke skal kunne se forældre eller bedsteforældre. Min mand kan godt forstå mig, men han slår det ofte hen med, at jeg ikke skal tage det så højtideligt.

Jeg synes, at min svigermor er meget kritisk over for mig, og at min svigerfar er arrogant både over for mig og min mand. Min svigermor, tror jeg, lider af mindreværdskomplekser, og derfor bliver jeg en konkurrent og ikke en ven. 

Har I nogle gode råd til, hvordan jeg kan overleve i denne klemme? Jeg kan jo ikke lave om på fakta, og samtidig kan jeg blive helt klam ved tanken om, at jeg skal være sammen med dem år ud og år ind.

Annette Due Madsen: "Det lyder som om, det er hårdt for Maja. Hun har ikke vundet i lotteriet med nogle imødekommende, rare og tålmodige svigerforældre. Hun bliver nødt til at tage udgangspunkt i forholdene, som de er. Hun er jo så klog, at hun siger, hun vil have, at børnene og manden har et eller andet forhold til mandens familie. Måske hun skal forberede sig eller ruste sig, så hun bedre kan holde til arrogancen og kritikken. Så kan man også drøfte, hvor meget lang tid man skal besøge eller tage på ferie hos dem, hvis de bor langt væk. Skal det være to dage eller fem dage, eller skal vi være der tre eller otte timer. Så kan man måske drosle lidt ned på timer eller dage, så man kan holde til det. Hun bliver nødt til at tænke: “Jeg kan ikke lave dem om”, for det tror jeg er helt, helt umuligt. Men hun kan måske bliver mindre sårbar, hvis hun er forberedt på, at det er sådan det er, og at hun ikke tager det dybt personligt, men tænker, at sådan ville de behandle enhver svigerdatter."

Jørgen Due Madsen: "Der er også et andet aspekt, hun er inde på. Hendes mand, som jo er barn af de forældre. Det lyder som om, at det kunne være en god idé at snakke noget mere med ham eller ruske lidt mere op i ham, sådan så de står lidt mere sammen. Han siger, at hun ikke skal tage det så højtideligt, og der siger han jo på en måde, at det orker han ikke at snakke om, eller at det er for indviklet. Men kære mand, du skal tage det alvorligt, at din kone har det så svært med det her. Så væk med det der ord højtideligt. Han skal tage det alvorligt."

Annette Due Madsen: "Så hun også kan komme hjem efter et besøg og klage sin nød til sin mand og blive forstået." 

Jørgen Due Madsen: "Ja, uden at han skal tage den gamle grammofon frem og sige: “Det skal du ikke tage så tungt”, eller “det skal du ikke tage så højtideligt kære kone” og klappe hende på hovedet og så glemme det igen. Hun bliver ved med at være i en frustration og en sorg og irritation, hvis hun ikke bliver hørt af sin mand." 

Om “Liv & Sjæl”
"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål. Henover foråret 2023 genudgives afsnit fra sæsonen “Spørg om livet” som led i avisens familietema. 

I hvert afsnit dykkes der ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 24 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen.

Værten er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og børneopdragelse til sex og samliv.

Inspiration eller hjælp?
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk

Redaktionen:
Redaktør: Frederik Meldgaard Lauridsen 
Produktionsassistent: Amalie Lyngby Cloos 

Ris og ros vedrørende podcast kan sendes til: lauridsen@k.dk 

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. Tilmeld dig serien her.