I medgang og politik kommer ægteskabet de to Venstre-politikere til gode

Louise Schack Elholm og Torsten Schack Pedersen er ægtepar på 17. år, børneforældre og ambitiøse politikere med plads i samme folketingsgruppe

For Torsten Schack Pedersen var det kærlighed ved første blik, da han så Louise Schack Elholm første gang i 1997. Hun opdagede ham ikke den dag, men "der gik ikke lang tid efter, for Torsten var meget opsat på at tale med mig," fortæller Louise Schack Elholm.
For Torsten Schack Pedersen var det kærlighed ved første blik, da han så Louise Schack Elholm første gang i 1997. Hun opdagede ham ikke den dag, men "der gik ikke lang tid efter, for Torsten var meget opsat på at tale med mig," fortæller Louise Schack Elholm. Foto: Leif Tuxen.

Skal jeg give ham en chance? Skal jeg ikke give ham en chance? Louise Schack Elholm var i syv sind, mens tonerne af operaen "Tryllefløjten" fyldte salen og forstyrrede hendes tankerod. Årsagen til hendes ubeslutsomhed var den mand, som sad ved siden af hende.

Torsten hed han. Han sad i Venstres landsstyrelse. I 1997, to år forinden, havde de mødt hinanden til en pro-europæisk demonstration på Blågårds Plads i København, som han havde arrangeret. Og der, midt i al virvaret, havde han fået øje på den mørkhårede, blåøjede Louise.

I første omgang opdagede Louise Schack Elholm ikke sin beundrer, men til Torsten Schack Pedersens glæde blev hun kort tid efter ansat i Venstres Ungdoms sekretariat, og så læste de tilmed begge to økonomi på Københavns Universitet.

Og så fik han idé. Louise Schack Elholm interesserede sig for opera og havde en operaklub, som han i sagens natur så sig nødsaget til at melde sig ind i.

"Jeg havde ikke den store indsigt i opera, men syntes, det var lidt spændende, nok særligt fordi Louise synes det. Da 'Tryllefløjten' blev opført i anledning af universitetets årsfest, ringede jeg til klubbens tredje medlem og sagde, 'det er godt nok ærgerligt, at du ikke kan komme i aften'. Og så tog Louise og jeg alene til årsfest," fortæller Torsten Schack Pedersen.

Operaens forførende mørke i 1999 forvandler sig til en højlys sommerdag i Sorø i 2022, da Louise Schack Elholm kigger op på Torsten Schack Pedersen. Han sidder over for hende og misser op mod eftermiddagens sporadiske solstråler.

Louise Schack Elholm og Torsten Schack Pedersen blev gift den 10. september 2005 i Sorø Klosterkirke. Bagefter holdt parret fest i hendes forældres have - også i Sorø - med omtrent 70 gæster. I dag bor de selv i det hus, som haven hører til.
Louise Schack Elholm og Torsten Schack Pedersen blev gift den 10. september 2005 i Sorø Klosterkirke. Bagefter holdt parret fest i hendes forældres have - også i Sorø - med omtrent 70 gæster. I dag bor de selv i det hus, som haven hører til. Foto: Leif Tuxen.

Kristeligt Dagblad har sat ægteparret, der i dag er henholdsvis skatte- og kirkeordfører og erhvervsordfører for Venstre, i stævne for at tale om det gode parforhold. Hvorfor sagde de ja til hinanden for snart 17 år siden? Og hvad gør man for at forblive godt gift i et travlt liv som politikere, hvor det til tider kan føles som om, man er gift med hele Danmark?

"Torsten kunne give mig et intellektuelt modspil, som jeg sætter stor pris på. Han gjorde mig glad og fik mig til at tro på mig selv. Jeg blev mobbet som barn, og det har altid siddet meget i mig, men Torstens kærlighed fik mig til at tro på, at jeg ikke er galt afmarcheret," siger Louise Schack Elholm om, hvorfor hun faldt for sin mand.

Torsten Schack Pedersen kigger op på sin hustru og kniber øjnene lidt sammen:

"Jeg var bare begejstret for Louise. Hun var alt det, jeg havde efterspurgt. Passioneret på samme måde som mig, superintelligent og charmerende," og, griner han efter en lille pause," så gjorde det heller ikke noget, at du var køn."

Gift med Venstre

Hynder er hastigt blevet lagt på deres respektive havemøbler og en lyslilla dug spredt ud over det runde bord i toppen af parrets skrånende have. Her er rigeligt med plads til familiens to børn, Daniel på 15 år og Sofie på 12 år, hunden Maggie og alskens farverige rosenbede.

Det er her i haven, hvor de også holdt deres bryllupsfest, at de fortæller om deres ægteskab og dets sorger og glæder. Efter Torsten Schack Pedersen - endelig, som Louise Schack Elholm indskyder - faldt på knæ med en flaske bobler, to høje glas og en rød rose i baghånden, blev enhver tvivl ryddet af vejen for hende. Faktisk så meget at hun selv blev helt overrasket.

"Ellers havde jeg gået og tænkt på, om han nu var den rette. Var det ham, jeg ville leve resten af mit liv med? Skulle jeg blive i forholdet? Da vi først var blevet gift, behøvede jeg ikke tage stilling til det mere. Det var utroligt befriende."

Måske var det netop den følelse af grundlæggende sikkerhed, der var nødvendig, da parret efter brylluppet valgte at flytte hver for sig. Torsten Schack Pedersen flyttede tilbage til sin ”barndomskreds”, Thistedkredsen, for at pleje sit politiske bagland, og Louise Schack Elholm blev i København. Sådan levede parret i to et halvt år, før de endelig flyttede sammen.

"Vi har altid haft et liv, hvor vi har været meget aktive hver for sig og aldrig siddet på skødet af hinanden," siger Louise Schack Elholm.

Selvom parret havde udsigt til et par års langdistanceforhold, gav de hinanden et rungende ja i Sorø Klosterkirke den 10. september 2005.

Torsten Schack Pedersen: "Når man bliver gift, binder man hinanden lidt tættere. Både over for hinanden, men også over for omverdenen. Man siger 'okay, vi mener det her'. Også når der er vasketøj og problemer. Det var ikke nogen tilfældig overvejelse. Jeg havde på intet tidspunkt været i tvivl om, at det skulle være os."

Louise Schack Elholm: "'Da er med glæden man dobbelt glad og halvt om sorgen så tung at bære', som Grundtvig skrev. Vi er gode til at hjælpe hinanden og gode til at være gode mod hinanden. Og det er meget vigtigt, at den man bliver gift med, gør en glad."

To år efter brylluppet blev de det første og eneste ægtepar i Venstres folketingsgruppe, da Louise Schack Elholm blev valgt til Folketinget i 2007. Otte uger inden fødte hun parrets første barn. Var det smart at være spædbarnsmor og folketingsmedlem samtidig? Oven i købet for samme parti som sin mand? Det var nogle af de spørgsmål, parret stillede sig selv. Men det var vigtigt for Torsten Schack Pedersen ikke at bremse sin hustru.

Parret, der begge er medlem af Folketinget for Venstre, har sjældent en aften sammen alene, men de har til gengæld en særlig forståelse for hinandens prioriteter og støtter hinanden i deres politiske virke, fortæller de.
Parret, der begge er medlem af Folketinget for Venstre, har sjældent en aften sammen alene, men de har til gengæld en særlig forståelse for hinandens prioriteter og støtter hinanden i deres politiske virke, fortæller de. Foto: Leif Tuxen.

Det var ikke altid let at balancere. Og i begyndelsen gjorde de en dyd ud at være så langt væk fra hinanden som muligt, for "det skulle ikke hedde sig, at den ene fik på grund af den anden". Men, bliver de enige om i dag, det er også i den politiske arena, at deres største styrker som ægtepar får lov at udfolde sig.

Torsten Schack Pedersen: "Vi har en særlig respekt og forståelse for hinanden. Og nogle værdier, som helt naturligt binder os sammen. En ting er en politisk ideologi, men for mig er vi også bundet sammen af vores optimistiske livssyn, og at vi i fællesskab tror på, at i morgen bliver bedre end i dag."

Louise Schack Elholm: "Vi gør hinanden stærkere - særligt i vores politiske arbejde, hvor vi kan sparre med hinanden, men også give hinanden modspil. Og så er det rart, at Torsten har en meget fleksibel tilgang til tingene. Hvis vi vil noget, så gør vi det bare. Det er en intern forståelse, man får af at være sammen i så mange år, som vi har været."

I sidste ende er det deres to børn, som betaler prisen for deres travle liv, tilføjer Louise Schack Elholm:

"Vi kan være så pressede begge to, at små ting kan skabe stor frustration, og vi kommer til at skælde ud på hinanden. Det går ud over vores børn, at vi er så stressede, som vi nogle gange er."

"Det står ikke på nogen af de første 400 sider i bogen om, hvordan man er gode forældre, at mor og far skal være folketingsmedlemmer begge to. Men vi gør det så godt, vi kan," siger Torsten Schack Pedersen, der sammen med sin hustru priser sig lykkelig for to par aktive bedsteforældre.

Til trods for den hjælpsomme ældre generation, står spørgsmålet om, hvordan de får tid til at trives som ægtepar stadig ubesvaret hen. Engang var svaret en årlig kærestetur, i dag er det mindre entydigt. Men de prøver at tage ud at spise på deres bryllupsdag.

"Vi har også flere fælles arrangementer med partiet, hvor vi spiser sammen," siger Torsten Schack Pedersen.

Der lyder et halvkvalt grin fra Louise Schack Elholm. Det er vist ikke helt det samme, bliver de hurtigt enige om.

Et ægteskab er ikke lutter lyserøde skyer

Når deres fælles politiske ambitioner truer deres forhold, gør de til gengæld en dyd ud at tale sammen. Og så er de blevet enige om, at hvis deres ægteskab skal forblive stærkt, så er det vigtigste, at de ikke tager sorgerne på forskud. For eksempel hvis en af dem en dag ikke bliver genvalgt til Folketinget.

"Vi er nødt til at tage problemer, når de opstår og ikke tale så hypotetisk. Vi ved begge to godt, at vi i sidste ende vil politik. Så må vi prøve at tage så meget hensyn til hinanden som overhovedet muligt og hjælpe hinanden på vej," siger Torsten Schack Pedersen.

Parret griner samstemmende, da journalisten alligevel drister sig til at stille et hypotetisk spørgsmål. For har de mon noget at tale om, når tiden engang påbyder dem at sænke de politiske faner?

Louise Schack Elholm: "Det har vi aldrig haft noget problem med. Vi elsker også at læse bøger begge to. Fagbøger især - nogle ordentlige mursten."

Torsten Schack Pedersen: "Nej, historiske og politiske bøger."

Louise Schack Elholm: "Historiske og politiske bøger er jo også fagbøger, Torsten."

Om lidt har de endelig en aften alene. Børnene er hos bedsteforældrene, så ægteparret kan se det sidste afsnit af tv-serien "Borgen" og slappe af.

Tilbage er der kun at spørge, hvad gør man for at forblive godt gift?

"Man skal vælge den rigtige," siger Torsten Schack Pedersen. Svaret falder prompte.

"Man skal ikke forvente at vandre på lyserøde skyer hele vejen. Et ægteskab er noget, der skal arbejdes på. Det er ikke altid, vi synes, den anden er lige fantastisk, og vi bliver også uvenner. Men vi når altid frem til, at det bedste er at være sammen," uddyber Louise Schack Elholm som for dem begge.

Hun tog chancen dengang under operaen. Det har hun aldrig fortrudt.