Imam: Sommeren er gæstfrihedens årstid

For imam Naveed Baig er sommeren smagen af flødeis og pakistanske mangoer. Det minder ham om både barndommen i Danmark og besøgene i forældrenes hjemland

Lyden af legende børn om sommeren får imam ved Dansk Islamisk Center i København Naveed Baig til at tænke på sin egen barndom i Brøndby Strand i Storkøbenhavn, hvor der blev leget fangeleg i markerne.
Lyden af legende børn om sommeren får imam ved Dansk Islamisk Center i København Naveed Baig til at tænke på sin egen barndom i Brøndby Strand i Storkøbenhavn, hvor der blev leget fangeleg i markerne. Foto: Leif Tuxen.

Sommer er synet af bladrige træer, farverige blomster og ikke mindst glade mennesker iklædt sommerfarver. Sommeren åbner for nogle eksperimenter, og folk begynder at gå i farver, som de normalt ikke ville gøre: orange, gul og lyserød. Det er meget iøjnefaldende og står i kontrast til det grå, mørkeblå, sorte og hvide tøj, som vi ellers ofte går rundt i om vinteren i Danmark.

Sommer er duften af meloner. Da mine forældre kom til Danmark, blev de venner med en etnisk dansk familie fra Herlev, som havde et drivhus, hvor de blandt andet dyrkede meloner, som vi altid fik, når vi var på besøg. Det var en ret stærk duft, som forplantede sig hos mig og stadig minder mig om den gæstfrihed, som også kendetegner sommeren. Det er interessant, hvad de høje temperaturer gør ved os. Vi bliver gladere og mere villige til at dele med andre.

Sommer er lyden af legende børn, der skriger og har det sjovt og er ude til de sene timer, ligesom man selv var engang.

Sommer er smagen af fløde-is og pakistanske mangoer. Min mor arbejdede på Pre-mier Is’ fabrik, da hun kom til Danmark, og om fredagen fik hun altid gratis kirsebærkys – en flødeis med kirsebærovertræk – med hjem, som vi havde spist, inden det blev lørdag. Sommer er også smagen af pakistanske mangoer, som udelukkende bliver importeret til Danmark i juni og juli. De har – modsat spanske og brasilianske mangoer – en meget unik smag. De er meget søde og saftige og har en meget stærk duft, som minder mig om mine besøg i Pakistan, hvor der har været 45 grader og monsunregn. På den måde skaber mangoerne også en forbindelse til mine forældres hjemland og deres historie.

Sommer er følelsen af afslapning, hvor der er rum til at reflektere over nogle af de større ting i livet, man normalt ikke har tid til. For mig er årstiderne og menneskesindet tæt forbundet. Årstidernes skiften er overgangen til noget andet, så sommeren er også en anledning til at tænke over, hvordan vi kan gro som mennesker. Ligesom blomsterne afgiver søde dufte, kan vi bruge sommeren til at tænke over, hvordan vi kan være sødere og mere barmhjertige og nærværende over for hinanden.