Ivar Brændgaard var en vrangvillig rekrut. Nu hælder han til tvungen værnepligt

Jeg prøvede selv at smyge mig udenom værnepligten og endte som vrangvillig rekrut på Hvorup Kaserne. Men når jeg i dag ser mod Ukraine, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om det er tid til at tvinge flere i værnepligt

Skal vi øge andelen af værnepligtige kraftigt, så vi ikke kommer i Ukraines situation? Skal alle unge mænd have en fire måneders værnepligt? Jeg er i syv sind, skriver Ivar Brændgaard (Arkivfoto)
Skal vi øge andelen af værnepligtige kraftigt, så vi ikke kommer i Ukraines situation? Skal alle unge mænd have en fire måneders værnepligt? Jeg er i syv sind, skriver Ivar Brændgaard (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

10 dages soldatertræning, og så må mænd til fronten i Ukraine. Ren kanonføde. Det er grusomt og ulykkeligt. Det må aldrig ske i Danmark. Men Putin udruller russiske stormagtsdrømme og sender angst for en ny, kold krig ind over Danmark.

Værnepligten for mænd har vi fortsat her i landet, og kvinder kan melde sig frivilligt. Alle mænd indkaldes som 18-årige til Forsvarets dag. Der skal bruges 4200 værnepligtige om året, som skal levere fire måneders tjeneste. 99 procent melder sig frivilligt, hvilket betyder, at det er mindre end en procent, der tvinges i trøjen. Derudover har vi så over 4000 soldater på rådighedskontrakter, de professionelle soldater. Skal vi øge andelen af værnepligtige kraftigt, så vi ikke kommer i Ukraines situation? Skal alle unge mænd have en fire måneders værnepligt? Jeg er i syv sind.