Brevkassen: Jeg har været utro med en ven af huset. Skal jeg tie eller tale?

I anledning af at Kristeligt Dagblad i den denne tid sætter fokus på familien genudgives podcastserien “Spørg om livet”. Her svarer avisens brevkasseredaktører på nogle af de bedste og sværeste dilemmaer fra brevkassen med familien i fokus. Lyt eller genlyt til dette afsnit ved at klikke på play-ikonet herunder eller på din foretrukne podcast-app

Skal man gå til bekendelse eller bære skylden alene efter et sidespring? Og hvordan tilgiver man utroskab, der har stået på over flere måneder?

Lyt med, når avisens brevkasseredaktører Annette og Jørgen Due Madsen i dette afsnit taler om utroskab. 

Lyt i Kristeligt Dagblads app

Lyt på Apple Podcast

Lyt på Spotify

Illustration: Sara Gro Vagtholm
Illustration: Sara Gro Vagtholm

Et af dilemmaerne kommer fra Martin, som skriver:

(...) Min kone og jeg har været gift i snart 20 år, og vi har tre børn sammen. En af de sværeste ting, der er sket for os, var, at min kone for tre-fire år siden kom til at arbejde tæt sammen med en mand på hendes egen alder. Og for at gøre en lang historie kort, så faldt de for hinanden og havde også et forhold kørende over nogle få måneder.

Jeg ønsker at tilgive min kone og lægge tingene bag mig. Problemet er bare, at jeg ikke kan få det ud af hovedet, og jeg kan stadig blive dårlig, når jeg tænker på det.
 
Hun siger ofte, at det var en fejltagelse, at jeg ikke skal lægge så meget i det. Hun siger, at det kommer ikke til igen, men hvordan kan jeg vide det, når det nu kunne ske den gang, så kan det vel ske igen?

Ellers har vi det på mange måder godt, og vi har også været nødt til at tage vores relation mere alvorligt efter den hændelse, og give det mere tid og ikke tro, at ens ægteskab bare er en selvfølge.

Det kunne være godt, hvis I kunne hjælpe mig til at komme af med mine gentagne tanker, så både jeg og vi kan komme videre.

Jørgen Due Madsen: "Det er en lidt klassisk historie. Mange gange opstår utroskaben på arbejdspladsen. Typisk på et kursus. Det er hyggeligt med mad og vin bagefter, og så har man nogle dybere drøftelser med en, som er lidt charmerende, og så kommer man til at sammenligne den samtale, som er god og dyb med det, man samme morgen havde været sur på konen over, fordi børnene havde gjort et eller andet. Primitivt sagt så er det ofte sådan nogle ting, der sker, og så udvikler det sig til et forhold, nogle gange over tid, og enkelte gange sker det, at hele ægteskabet ryger. Så det er også vigtigt, at vi mennesker kender os selv, og at vi ikke bliver så let forført, men at vi kan gennemskue sådan en situation: “Selvfølgelig vil jeg blive lidt interesseret i den dejlige kvinde her, som forstår mig, og som har tid og er pænt klædt. Ikke som konen i morges.” Så bliver man nødt til at tage det op på et metaplan med sig selv og kende sin egen biologi. Selvfølgelig rører seksualiteten sig. Den er der stadig, men den skal administreres."

Annette Due Madsen: "Men hvordan han skal komme af med jalousien? Dels må man sige til ham, at han skal nok indstille sig på, at den kan være der en rum tid, for det er det, vi ser i praksis. At det er tanker, som kan kører rundt rigtig, rigtig længe. Man tror måske det er uger, men det er måneder og år. Jalousien kan også blive mindre med tiden. Jo mere tryg han bliver på deres relation igen, jo mindre vil den fylde."

Jørgen Due Madsen: "Man kan måske sammenligne det med en sorg. Når vi sørger, har vi brug for at genbesøge den. Vi har brug for tilbagevendende at tale om det. Og det vil hende her ikke, for hun vil hellere glemme, fordi det gør ondt, og hun føler sig skyldig, “det skulle jeg ikke have gjort”. Hvis det kan hjælpe til at forstå, at de bliver nødt til at blive ved med at snakke om det." (...) 

Om “Liv & Sjæl”
"Liv & Sjæl” er Kristeligt Dagblads eksistenspodcast om tilværelsens store spørgsmål. Henover foråret 2023 genudgives afsnit fra sæsonen “Spørg om livet” som led i avisens familietema. 

I hvert afsnit dykkes der ned i de bedste, sværeste og evigtgyldige spørgsmål, der i løbet af de sidste 24 år er tikket ind i brevkassen hos brevkasseredaktørerne Annette og Jørgen Due Madsen.

Værten er Sara Gro Vagtholm, der har læst de mere end 500 spørgsmål, for at finde de 10 dilemmafyldte emner, som har fyldt mest i danskernes liv. Det kommer til at handle om alt fra brudte relationer og børneopdragelse til utroskab og samliv.

Inspiration eller hjælp?
Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme i gang med at lytte, er du velkommen til at kontakte kundeservice eller skrive en mail til abonnement@k.dk

Redaktionen:
Redaktør: Frederik Meldgaard Lauridsen 
Produktionsassistent: Amalie Lyngby Cloos 

Ris og ros vedrørende podcast kan sendes til: lauridsen@k.dk 

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. Tilmeld dig serien her.