Leder af genoptræningscenter: Der er ingen grund til, at folk tror, de er på ferie her

På et landsted ved Ranum i Nordjylland er en gruppe mennesker mellem 6 og 71 år rykket ind. De bærer på hver deres historie og hver deres skade, men fælles for dem er, at de er ved at træne sig tilbage til livet

Idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen spiller spil med seksårige Anna Pipp, der har cerebral parese.
Idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen spiller spil med seksårige Anna Pipp, der har cerebral parese. . Foto: Cathrine Ertmann.

Mikkel Salling Holmgaard var en 19-årig håndboldspillende nordjysk gymnasieelev, da han til en fastelavnsfest i 2006 blev ramt af knivstik. Knivstikket lammede hans venstre arm, og meldingen fra eksperterne lød, at armen aldrig ville komme til at fungere igen. Men de fik ikke ret.

Efter syv års selvfinansieret træning kom armen til at virke godt nok til, at Mikkel Salling Holmgaard igen kunne dyrke sport på højt niveau. Den oplevelse lagde kimen til The Back to Life Project, som Mikkel Salling Holmgaard stiftede i 2016 med det formål at hjælpe andre tilskadekomne tilbage til livet. I dag er navnet ændret til Genoptræning Danmark, men formålet er det samme.

Mikkel Salling Holmgaard, der i mellemtiden er blevet 36 år, viser rundt i de mange lokaler og bygninger, der hører til det store landsted ved Ranum i Nordjylland, hvor han og resten af Genoptræning Danmark-holdet for nylig er rykket ind.

Her er der plads til at huse 10-15 genoptræningsdeltagere og udsigt til marker og en landevej. Der er ingen fine fornemmelser, møblerne er gamle og har fulgt med bygningerne.

”Mange rehabiliteringscentre er bygget med havudsigt, men der er jo ingen grund til, at folk tror, de er på ferie, eller elsker stedet så meget, at de ikke vil hjem,” siger Mikkel Salling Holmgaard.  

“Det jeg faldt for ved stedet, er det her,” siger Mikkel Salling Holmgaard, mens han går hen imod en stor hal med flere tilstødende lokaler, blandt andet et med et svømmebassin, hvor deltagerne træner eftermiddage mandag til torsdag. Flere steder er der trapper og trin, og rundt om bygningerne er der grus. Det ser Mikkel Salling Holmgaard ikke som en hindring, men som en øvelse for deltagerne.

I spiseområdet, der ligger i forlængelse af køkkenet, sidder 19-årige Martin Pultz Holm fra Skanderborg og 71-årige Torben Friis fra Odense og taler sammen. Martin Pultz Holm er kommet hertil, efter at han i en alkoholrus faldt ned fra et træ og brækkede to ryghvirvler. Torben Friis fik for to år siden en hjerneblødning, som lammede hans venstre arm og også gik ud over talen.

19-årige Martin Pultz Holm faldt ned fra et træ for tre år siden og brækkede to rygsøjler. I dag kan han gå ved at støtte sig til noget.
19-årige Martin Pultz Holm faldt ned fra et træ for tre år siden og brækkede to rygsøjler. I dag kan han gå ved at støtte sig til noget. Foto: Cathrine Ertmann

“I dag kan vi indimellem høre hele sætninger, og den anden dag kunne vi høre lidt fynsk dialekt,” siger Mikkel Salling Holmgaard og henvender sig til Torben Friis, som bekræfter.

“Talen – og dialekten – den er ved at komme igen. Hovedvejen, den er lukket. Der er kun landeveje. Nu skal der skal findes nye veje,” siger Torben Friis.  

20 minutters strøm to gange om dagen mandag til fredag har hjulpet Torben Friis' fingre til at rette sig ud, efter en hjerneblødning lammede hans venstre side.
20 minutters strøm to gange om dagen mandag til fredag har hjulpet Torben Friis' fingre til at rette sig ud, efter en hjerneblødning lammede hans venstre side. Foto: Cathrine Ertmann

Over gårdspladsen kommer 53-årige Jette Helbo Rasmussen fra Randers gående, mens hun støtter sig til sine krykker. Jette Helbo Rasmussen er her efter en nerveskade. Hun har fået bevilliget en førtidspension, men drømmer om at arbejde og komme af med førtidspensionen.

Vat er ikke nok, der skal træning til

Hos Genoptræning Danmark har de fokus på kvantitativ genoptræning. Mikkel Salling Holmgaard vil tilbyde det, han selv manglede i sit eget genoptræningsforløb.

“Det er ikke, fordi sygeplejersken, der passer dig, ikke er sød, eller socialrådgiveren, men jeg havde en skade, der krævede fire timers træning om dagen i flere år. Det tilbud eksisterede ikke, og så kan alle jo være nok så søde og pakke dig ind i vat og tilbyde nok så mange millioner i erstatning. Alle systemets kræfter blev brugt på at tilbyde mig penge og i stedet bremse min udvikling. Jeg var ung, supermotiveret og dyrkede sport på et højt plan, men jeg fik ikke muligheden for at træne de timer, det krævede at få funktion tilbage i armen,” siger Mikkel Salling Holmgaard.

Mikkel Salling Holmgaard er stifter af Genoptræning Danmark. Formålet er at hjælpe andre tilskadekomne tilbage til livet. Han har selv oplevet at være lammet i venstre arm efter et knivstik.
Mikkel Salling Holmgaard er stifter af Genoptræning Danmark. Formålet er at hjælpe andre tilskadekomne tilbage til livet. Han har selv oplevet at være lammet i venstre arm efter et knivstik. Foto: Privatfoto

Mikkel Salling Holmgaard sammenligner genoptræning med elitesport og slår et slag for, at man forstår at skelne genoptræning fra rehabilitering og vedligeholdelse. 

”Når du kommer til skade, skal du begynde til elitesport, det vil sige træne intensivt for at få det bedre. Om ikke andet skal du i hvert fald have den mulighed i et velfærdssamfund, og den mulighed havde du ikke.”

Med Genoptræning Danmark vil Mikkel Salling Holmgaard hjælpe andre tilskadekomne tilbage til livet og være den person, han selv manglede i sit forløb. 

Mikkel Salling Holmgaard er ikke ene om den vision. Genoptræning Danmark-holdet består blandt andet også af fysioterapeut Matilde Skibelund Nielsen og idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen, som begge selv har været gennem genoptræningsforløb hos Mikkel Salling Holmgaard.

Fysioterapeut Matilde Skibelund Nielsen har efter en hjerneskade selv været igennem genoptræning hos Genoptræning Danmark. I dag ser hun det som en gave, at hun kan bruge både sin faglighed og sin personlige erfaring til at hjælpe deltagerne.
Fysioterapeut Matilde Skibelund Nielsen har efter en hjerneskade selv været igennem genoptræning hos Genoptræning Danmark. I dag ser hun det som en gave, at hun kan bruge både sin faglighed og sin personlige erfaring til at hjælpe deltagerne. Foto: Cathrine Ertmann

Matilde Skibelund Nielsen fik en hjerneskade, der gjorde, at hun havde svært ved at holde balancen og holde styr på sin overkrop. Hun er tidligere efterskolelærer og professionel danser og har været tilknyttet Genoptræning Danmark, siden det var The Back to Life Project og primært bestod af frivillige kræfter og initiativer.

“At genoptræne hos Genoptræning Danmark gav mig lov til at drømme lige så stort, jeg kunne. Jeg satte det mål, at hvis jeg ønskede at blive professionel danser igen, ville jeg nå så langt med min genoptræning, at jeg kunne vælge at træne – ikke genoptræne – min dans igen. Genoptræning Danmark stod klar til at hjælpe. Det var verdens bedste heppekor, som stod lige ved siden af mig, hjalp og heppede på, at jeg kom i mål med de mål, jeg satte,” siger Matilde Skibelund Nielsen og fortsætter:

“I dag kan jeg som fysioterapeut bruge min viden fra studiet i kombination med den viden, jeg har fra mit eget genoptræningsforløb. Jeg har forståelse for, hvilke følelser og kampe man står over for, og at kunne bruge det til måske at hjælpe andre nemmere igennem deres forløb gør, at jeg føler, at mit eget forløb har en større mening.”

Carina Koch Andersen var igennem et genoptræningsforløb efter en hofteoperation. Hun har i dag været ansat hos Genoptræning Danmark et års tid.

Idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen har selv været igennem et genoptræningsforløb hos Genoptræning Danmark efter en hofteoperation.
Idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen har selv været igennem et genoptræningsforløb hos Genoptræning Danmark efter en hofteoperation. Foto: Cathrine Ertmann

“At jeg nu kan hjælpe andre og føle, jeg gør en forskel, er en kæmpe gave. Det er fantastisk at være med til at fodre håb og drømme hos mennesker, der ellers ofte får slukket for både håb og drømme. Helt egoistisk set er det også vanvittig givende at møde så mange hårde skæbner, der til trods for deres livsvilkår knokler og stadig har en vilje og tro på, at det blive bedre. Det giver perspektiv og er hamrende inspirerende.”

Gulvøvelser og hjernetræthed

På gulvet i den store gymnastiksal, som er placeret mellem svømmebassinet, et spillerum og et konferencerum, er deltagerne koncentrerede og i gang med hver deres genoptræningsøvelser. Popmusik brager ud af en højttaler.

Seksårige Anna Pippi Kingo Michelsen fra Middelfart, som er i gang med legeøvelser med idræts-og sundhedspædagog Carina Koch Andersen, er født med iltmangel og har cerebral parese (spastisk lammelse). Hun kommunikerer primært med lyd og tegn, men det forhindrer hende ikke i at synge med på Rasmus Seebachs sang “Lidt i fem”. “Sig uh-uh” istemmer personalet og danser lidt.

Jette Helbo Rasmussen ligger på en sort rullemadras og laver benøvelser. Der er tydelige fremskridt i hendes genoptræning, efter at hun er begyndt at træne flere timer hver dag i stedet for den time om ugen, Randers Kommune tilbød hende.

Jette Helbo Rasmussen har nervebetændelse og kunne i januar 2021 hverken gå på toilettet eller spise selv. I dag øver hun sig på at gå uden krykker. Hun mærker, at intensiv træning har haft en tydelig effekt. Før hun blev syg, var hun dykker og spinninginstruktør.
Jette Helbo Rasmussen har nervebetændelse og kunne i januar 2021 hverken gå på toilettet eller spise selv. I dag øver hun sig på at gå uden krykker. Hun mærker, at intensiv træning har haft en tydelig effekt. Før hun blev syg, var hun dykker og spinninginstruktør. Foto: Cathrine Ertmann

“I januar 2021 var jeg bundet til min kørestol og kunne hverken spise eller gå på toilettet selv,” fortæller hun.

I dag kan hun både spise og gå på toilettet, og kørestolen er skiftet ud med krykker. I de her dage øver hun sig på at gå uden dem, krykkerne.

“Før jeg blev syg, var jeg meget aktiv. Jeg var dykker og instruktør i spinning fem dage om ugen,” siger hun med lys i øjnene.

Martin Pultz Holm har parkeret sin kørestol og er i gang med at træne gang ved nogle barrer, der er sat op til formålet.

Matilde Skibelund Nielsen giver Torben Friis et kram for at ønske god weekend og insisterer på, at han skal bruge begge sine arme.

Det er kun de rigtig dårlige, der får sådan en behandling, siger Rene Nygaard grinende. Han er 68 år og fra Djursland. Han har haft en blodprop og har ikke kunnet løfte venstre arm. Rene Nygaard har tidligere haft sin egen tømrerforretning, og for nylig kom han tilbage med en trappe, han selv havde bygget til genoptræningscenteret.

Han har lidt af hjernetræthed, fortæller han. Det har “været træls at komme over”, men han er ved at komme over det nu.

“Det er dejligt, at vi (deltagere red.) kun skal tænke på træning, ikke mad og alt det,” siger han.

Jette Helbo Rasmussen rejser sig med støtte fra sine krykker op fra en meget lav lænestol, som selv folk uden en skade ville have svært ved at komme op af. Viljen lyser ud af hende.

“Snart er det weekend. Det er vores pause, så kan man ikke mere,” siger Jette Helbo Rasmussen.

Hun har plukket æbler fra et æbletræ på centrets grund, som hun i weekenden skal bruge til at bage en kage til deltagerne og personalet hos Genoptræning Danmark, som mødes igen på mandag.

Det er ikke sygdom, der præger stedet her. Det er livet og lysten til at leve det.