Margrethe Kähler: Vores hjerne kan så meget

Jeg er vild med hjerner. Disse utrolige valnøddekerner, der rummer vores samlede levetid, vores erfaringer og skaber vores identitet på godt og ondt, skriver Margrethe Kähler

Det er fascinerende, at vi ser dybere, jo mere erfaring og engagement vi har, skriver Margrethe Kähler.
Det er fascinerende, at vi ser dybere, jo mere erfaring og engagement vi har, skriver Margrethe Kähler. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Hver dag strømmer verden ind i vores bevidsthed gennem vores sanser: dufte, berøringer, billeder, lyde, smagsoplevelser. De stærkeste erindringer involverer alle sanser og følelser, som når vi gemmer vores ansigt i skulder og nakke på vores babyer og indsnuser deres duft. Mærker hudens blødhed. Knuger dem ind til os, parat til at beskytte dem mod al ondskab og fortræd. En urfølelse med en enorm intensitet, hvor logik er sat på pause. Lidt som i elskov, hvor tiden ophæves, og vi ikke kan skelne mellem os selv og den anden.

Andre gange er det erfaring fra arbejdslivet, der åbner døre til arkiver i vores hjerner. For eksempel hos frisør Samir i København. Han har mange faste kunder, for han er dygtig og elsker at tale med sine kunder om stort og småt. Han mærker hårets kvalitet og egenskaber gennem sine hænder og husker det til næste gang. Også hvad de talte om. En dag stod en mand i hans salon og fortalte, hvor glad han havde været for at blive klippet af ham for flere år siden. Først kunne frisøren ikke huske manden, men da han sad i frisørstolen, og Samir lod sine hænder glide professionelt gennem hans hår, var manden på plads i hans erindring, ligesom deres samtaler for år tilbage.