Mørket kommer. Men det er ikke kun skidt

I disse uger går vi ind i årets mørke tid, der ser ud til at blive endnu mørkere i år, hvor energikrisen får os til at slukke lyset. Det rokker ved vores mentale kontrolrum og sociale identitet

Vi slukker for lyset i energikrisen og mørketiden og lader mørket råde i efteråret og vinteren.
Vi slukker for lyset i energikrisen og mørketiden og lader mørket råde i efteråret og vinteren. Foto: Rasmus Juul.

Hvor man på denne årstid normalt ringer solen ned ved at tænde for gadelygter og lamper, går mange i disse dage og slukker for stikkontakterne. Dagen aftager med cirka fem minutter i døgnet, og alligevel slukker vi lyset for at undgå astronomisk høje elregninger i indbakken. 

Eksemplerne er talrige: I et supermarked på Mors har man valgt hver dag helt at slukke for lyset i butikkens sidste åbne time. Husstande på Angolavej i København tænder ikke for deres tilbagevendende trækplaster af et julelysshow. Kunstmuseet Aros slukker lyset i regnbuen. Og på sociale medier florerer tragikomiske videoer af europæere, der forbereder sig til den kommende vinter: De skifter gryderetten ud med rugbrød, trækker tv-stikket ud af væggen og ikke mindst slukker de loftslyset og lader levende stearinlys kaste skygger på væggene.